Reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi ai consultanţilor proiectului vor discuta vineri la Iaşi cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi cu primarul oraşului despre construcţia Spitalului Regional de Urgenţă, urmând să prezinte şi proiectul viitorului spital, potrivit Agerpres.
La întâlnire vor participa primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, Simon Barnes, director în cadrul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi Martin Schriever, consilier la European Investment Advisory Hub în cadrul BEI.
"Designul spitalului şi alte componente ale proiectului vor fi prezentate de Raymond Bertrand şi George Boulton, experţi în echipa de consultanţi. Simon Barnes, director Advisory Services la BEI va detalia configurarea instituţională şi de reglementare pentru implementarea proiectului, iar secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, va prezenta Unitatea de Implementare a Proiectului", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga.
După prezentarea studiului de fezabilitate al proiectului, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai companiilor de utilităţi vor prezenta soluţii pentru realizarea căilor de acces şi racordarea spitalului la reţelele de utilităţi.
Ulterior, Martin Schriever va prezenta conceptele de finanţare şi programul de implementare a proiectului.
Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi va costa circa 200-250 milioane de euro şi va avea circa 850 de paturi, potrivit informaţiilor disponibile.
Primarul Mihai Chirica a afirmat că în vederea realizării spitalului a avut în vedere exemplele centrelor medicale Anadolu (Turcia) şi Hadassah (Israel), precum şi a spitalului regional din Perugia (Italia).
Municipalitatea ieşeană a început demersurile pentru acest proiect la sfârşitul anului 2016, iar prin intermediul unei hotărâri a Consiliului local a fost aprobată transmiterea unui teren, în suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi, amplasat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al Primăriei Iaşi în domeniul public al statului.
În toamna lui 2017, printr-o Hotărâre de Guvern a fost aprobată înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Sănătăţii a terenului respectiv.
La aproximativ o lună a fost emisă cartea funciară, act prin care s-a înscris dreptul de proprietate asupra imobilului şi s-a intabulat dreptul de administrare în favoarea Ministerului Sănătăţii.
Primăria Iaşi a realizat studiile necesare obţinerii avizelor. În cadrul unei şedinţe extraordinare organizate pe 21 martie 2018, Consiliul Local Iaşi a adoptat în unanimitate Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgenţă.
Potrivit autorităţilor locale, proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi este cel mai avansat dintre cele trei incluse în programul naţional, celelalte două fiind cele de la Craiova şi Cluj - Napoca.