În România sunt până în 500 de reumatologi, repartizaţi extrem de inegal, astfel că unele judeţe au un singur specialist, cel mult doi, iar centrele universitare au cu zecile. ,,Recomandarea EULAR este ca minimum de reumatologi existenţi într-o populaţie să fie de 1 la 50.000 de cetăţeni. Noi suntem undeva la 1 la 65.000, deci nu suntem foarte rău, dar nici nu am atins încă minimum”, a declarat dr. Răzvan Ionescu, trezorierul Societăţii Române de Reumatologie şi medic reumatolog.
Una dintre ţările europene în care numărul reumatologilor este bun, suficient pentru a satisface nevoile pacienţilor este Danemarca, unde există 1 reumatolog la 17.000 de oameni.
,,Cifrele pe care le-a menţionat dr. Ionescu referitoare la România includ persoanele care au obţinut specialitatea de reumatolog, dar nu fac o diferenţiere între cele care lucrează în sistemul de sănătate de stat şi în privat. Aproape jumătate din aceşti medici nu funcţionează în sistemul de stat, iar problema este că accesul la serviciile private, chiar atunci când, să spunem, instituţiile au contract cu casele de asigurări, este mai restrictiv, pentru că din păcate se pune problema coplăţii, care poate să fie ua importantă. Alt element îl reprezintă distribuţia cu totul inegală a specialiştilor între diversele zone. Sunt concentraţi, în centrele universitare, în multe oraşe mari, dar în multe judeţe există unul-doi reumatologi pentru întregul judeţ ceea ce este foarte rău şi asta ar trebui neapărat corectat. Dar mă tem că asta este o problemă mai generală a sistemului de sănătate şi nu este caracteristică reumatologiei”, a explicat prof.dr. Cătălin Codreanu, reputat medic reumatolog.
În Tulcea există un singur reumatolog, la fel în Botoşani, în Vâlcea.
,,Aparent, în Vâlcea este mai greu să te programezi decât la la Cluj la dna profesor Rednic, care s-a plâns la un moment dat că îi vin mulţi pacienţi din Vâlcea, având în vedere că accesul între Râmnicu Vâlcea şi Cluj nu e neapărat cel mai uşor. Şi pacienţii i-au explicat că fac drumul cu mare bucurie decât să aştepte la coadă, lista de aşteptare de la specialistul din Râmnicu Vâlcea, fiind foarte mare”, a spus prof. dr. Codreanu.
În privinţa reumatologilor pediatri, lucrurile stau şi mai rău în ţara noastră. ,,În numărăm pe degetele de la mâini. M-am bucurat să aflu că acum avem 11 reumapediatri. Dar sunt foarte puţini şi ei se găsesc în Bucureşti, Cluj şi Iaşi, restul ţării nu e acoperit”, a declarat prof. dr. Cătălin Codreanu în cadrul uni eveniment organizat de Ziua Mondială de Conştientizare a Artritei, marcată de către Societatea Română de Reumatologie (SRR) şi Liga Română contra Reumatismului (LRCR).