România a primit statutul de membru observator în cadrul grupului de lucru Indicatori de Calitate în Sănătate şi Rezultate din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), unde va fi reprezentată de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), a anunţat marţi instituţia, într-un comunicat transmis 360medical.ro.
Decizia a fost luată în 20 august de Comitetul pentru Sănătate şi de Consiliu, prin intermediul Comitetului de Relaţii Externe.
”Participarea României, prin intermediul ANMCS, la Grupul Indicatori de Calitate în Sănătate şi Rezultate este extrem de importantă întrucât putem dezvolta un schimb de experienţă benefic cu ţările participante. Cercetările dezvoltate în cadrul Diviziei de Sănătate a OCDE sunt extrem de valoroase şi coordonează eforturile făcute la nivel naţional şi internaţional în domeniul măsurării calităţii în sănătate şi a siguranţei pacienţilor”, a declarat preşedintele ANMCS, Vasile Cepoi, citat în comunicat.
ANMCS a făcut demersuri din octombrie 2017 pentru a fi primită cu statut de observator, autoritatea fiind susţinută în acest proces de guvern şi de Ministerul Sănătăţii.
Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România, cu consultarea Ministerului Sănătătii. Instituţia funcţionează în subordinea guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Grupul de Indicatori de Calitate din cadrul OCDE a fost înfiinţat în 2002 cu scopul de a măsura şi compara calitatea serviciilor de sănătate oferite în ţările membre.
Grupul a dezvoltat un set de indicatori de calitate la nivelul sistemelor de sănătate care permite măsurarea impactului anumitor factori asupra calităţii serviciilor de sănătate.
România nu este membră a OCDE, organizaţie considerată un club al statelor dezvoltate din lume.