Serviciile de Sănătate au o importanţă tot mai mare la nivelul economiilor din statele dezvoltate, pe fondul îmbătrânirii populaţiei. Pe lângă sectorul public, în acest sector îşi desfăşoară activitatea un număr din ce în ce mai mare de operatori privaţi, care completează gama de servicii disponibile. În Uniunea Europeană, sectorul de servicii private de Sănătate şi asistenţă socială are peste 13 milioane de angajaţi şi contribuie cu peste 6% la valoarea adăugată în sectorul de business. Potrivit ultimelor date ale Eurostat, valabile pentru anul 2021, România se numără printre statele membre cu o pondere redusă a acestui sector în cadrul economiei.
Astfel, în serviciile private de sănătate şi asistenţă socială lucrau 97.133 de persoane în România în 2021, adică 2,1% din numărul total de angajaţi din sectorul de business din România - cel mai mic procent din UE.
În ceea ce priveşte contribuţia la valoarea adăugată a sectorului de business, România depăşeşte doar alte trei state din UE (Ungaria, Croaţia şi Irlanda), cu aproape 2% din total.
În sectorul analizat activau, în 2021, 23.276 de întreprinderi în România, potrivit datelor centralizate de Eurostat.
La nivelul UE activau în sănătate şi asistenţă socială 2,3 milioane de întreprinderi în 2021, cu 13,1 milioane de angajaţi. Sectorul a avut o cifră de afaceri totală de 887 de miliarde de euro în 2021.