De anul trecut, în România a fost introdus un mecanism de compensare a opt vaccinuri, inclusiv a vaccinului anti-gripal. Acesta este compensat în proporţie de 100% pentru grupurile vulnerabile şi de 50% pentru restul populaţiei eligibile. Odată cu debutul sezonului gripal, numărul persoanelor care au ales să se imunizeze a crescut, depăşind numărul raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale.
Astfel, datele publicate joi, de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), arată că până la data de 24 noiembrie 2024 au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.013.855 persoane vaccinate antigripal, din care 996.988 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.
Numărul de persoane vaccinate antigripal este mai mare cu aproape 10% (8.3%) faţă de cel raportat în RENV în perioada similară din 2023 – până la data de 26 noiembrie 2023 s-au vaccinat antigripal un număr de 936.404 persoane (din care 915.657 cu vaccin compensat).
Potrivit specialiştilor, imunizarea anuală cu un vaccin gripal este cea mai importantă strategie pentru prevenirea gripei şi pentru a reduce riscul complicaţiilor sale cu potenţial grav.
În România, compensarea vaccinului gripal este gratuită pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani, femeile însărcinate, profesioniştii din domeniul sănătăţii, copiii şi pacienţii cu afecţiuni cronice.
Mecanismul de compensare a vaccinurilor înseamnă că acestea pot fi procurate de la farmacie de către persoanele interesate în baza reţetei de la medic.
Sezonul infecţiilor respiratorii
De la începutul acestui sezon şi până la 24 noiembrie 2024 (S 47/2024) au fost raportate 18 cazuri de gripă confirmate de laborator, dintre care, 6 în ultima săptămână, în scădere faţă de 10 cazuri înregistrate în săptămâna anterioară de raportare.
De asemenea, săptămâna trecută au fost raportat 97.570 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii), înregistrându-se cu 17.1% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.347) şi cu 4.2% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (93.605).
Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.