Două motociclete de intervenţie au intrat în dotarea SMURD Iaşi, iar paramedicii vor ajunge mai repede la intervenţii cu ajutorul acestora, potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, citat de Mediafax.
SMURD Iaşi şi-a prezentat vineri cele două motociclete folosite pentru intervenţia rapidă la accidentele rutiere din zonele foarte aglomerate.
"Acest proiect a început în Bucureşti, cu două motociclete. Am continuat în judeţe şi am ajuns la Iaşi. Sper ca oamenii să nu aibă nevoie de motociclişti, dar, dacă au nevoie, să îi putem ajuta cât mai prompt!” a declarat vineri Raed Arafat, la festivitatea de operaţionalizare.
Potivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în Israel există 500 de astfel de motociclete, pentru acordarea primului ajutor.
“În Bucureşti au existat cazuri la care paramedicul pe motocicletă a ajuns cu 2-3 minute înaintea ambulanţei şi a salvat vieţi", a precizat Arafat.
Iaşiul este al cincilea oraş din România în care sunt introduse motociclete de intervenţie, după Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Constanţa.
“Le-am introdus în oraşele mari, unde timpii de reacţie sunt mai lungi, din cauza aglomeraţiei. Motocicletele nu sunt o invenţie în România. Aceste motociclete vin în completarea a ceea ce fac ambulanţele. Şi dacă noi câştigăm 2-3 minute la o intervenţie, dăm o şansă în plus omului la nevoie”, a menţionat Arafat.
Motocicletele sunt dotate adecvat, pentru ca paramedicul să facă o operaţiune de salvare de viaţă până la ajungerea echipajelor SMURD sau de la Ambulanţă. De asemenea, paramedicii pot transmite informaţii vitale către dispecerat după ce ajung la locul intervenţiei.
Autorităţile au precizat că investiţia totală este de peste 40.000 de euro şi a fost făcută pe baza unui proiect finanţat din cei 2% donaţi de populaţie pentru fundaţia SMURD.
Motocicletele sunt dotate cu defibrilator, oxigen şi trusă de resuscitare, pentru acordarea primului ajutor victimelor, până la sosirea ambulanţelor.
Vechiculele pe două roţi vor fi conduse de paramedici, aceştia fiind instruiţi în cadrul unui curs de conducere defensivă.
Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, motocicletele au un timp mediu de intervenţie de doar 3-5 minute, comparativ cu media de aproximativ 8 minute în cazul ambulanţelor.