Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa ar putea rămâne fără furnizori, din cauza datoriilor foarte mari şi a facturilor restante, companiile ce au contracte cu unitatea fiind reticente în a mai livra produse şi servicii, a informat joi conducerea instituţiei, citată de Agerpres.
Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, datoriile Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa se ridică în prezent la 16,8 milioane lei.
"Am preluat spitalul cu datorii. De un an şi două luni, de când deţin funcţia de manager, am înaintat adrese către instituţiile abilitate, respectiv, către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, inclusiv către Comisia de Sănătate, către Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate, dar şi către Ministerul Sănătăţii şi Instituţia Prefectului Caraş-Severin. Toate aceste adrese arătau situaţia financiară reală a spitalului", a declarat managerul Spitalului, Mihaela Bacer, într-o conferinţă de presă.
Situaţia a fost generată în principal de suma mică, de 1.500 lei, alocată pentru fiecare caz rezolvat, şi nu poate fi rezolvată de management, susţine directorul.
Situaţia financiară gravă a cauzat, recent, şi "criza anestezicelor", furnizorii spitalului fiind reticenţi în a livra servicii şi produse din cauza facturilor rămase neplătite.
"Singura soluţie pentru ieşirea din acest impas o reprezintă creşterea tarifului pe cazul rezolvat. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa primeşte, pe caz, 1.500 lei, indiferent cât costă acesta. Noi, însă, avem cazuri rezolvate şi cu tarife de două - trei ori mai mari, iar diferenţa nu o acoperă nimeni", a spus Bacer.
Din cauza situaţiei financiare, spitalul nu poate acorda angajaţilor vouchere de vacanţă.
"Acestea au fost bugetate, însă din cauza lipsei finanţării nu vor fi, deocamdată, acordate. Atâta vreme cât întâmpinăm greutăţi la achiziţionarea de medicamente, nu putem acorda vouchere de vacanţă", a spus directorul financiar-contabil al spitalului, Ivanca Pânzariu.
Spitalul judeţean alocă 5% din buget pentru plata serviciilor şi furnizorilor, 85% din buget fiind alocat pentru salarii, în timp ce restul de 10% este folosit programele naţionale.
La nivelul spitalului au fost aprobate 1.491 de posturi, însă doar 1.111 sunt ocupate, iar 380 de posturi sunt vacante.
Recent, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin a efectuat mai multe controale la principalele spitale din judeţ, inclusiv la cel judeţean, în urma cărora au constatat mai multe deficienţe.
În urma controlului, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a fost sancţionat cu avertisment în urma crizei anestezicului înregistrat săptămâna trecută.