Spitalul judeţean din Arad a efectuat în premieră o tromboliză intravenoasă, salvând viaţa unui pacient cu accident vascular cerebral

Spitalul judeţean din Arad a efectuat în premieră o tromboliză intravenoasă, salvând viaţa unui pacient cu accident vascular cerebral

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad au folosit pentru prima dată procedeul de tromboliză intravenoasă, în cazul unui bărbat în vârstă de 63 de ani care suferise un accident vascular cerebral (AVC), potrivit Agerpres.

'În urmă cu două săptămâni am realizat pentru prima dată în SCJU Arad procedeul de tromboliză intravenoasă, împreună cu colegii de la Unitatea Primiri Urgenţe şi cu cei de la Radiologie”, a declarat vineri medicul neurolog Cătălin Hreniuc, într-o conferinţă de presă.

Tromboliza a fost efectuată la un pacient de 63 de ani care s-a prezentat la UPU cu tulburări de vorbire, deficit motor şi cu pareză, simptome ale unui accident vascular cerebral.

După şase ore, pacientul a fost internat pe Secţia neurologie cu deficitul motor complet remis şi cu stare clinică bună. Pacientul a fost externat după cinci zile, fără nicio simptomatologie neurologică şi cu stare clinică bună.

“Această metodă de terapie a pacienţilor cu AVC se efectuează de câţiva ani în marile centre medicale din ţară şi doresc ca la Arad să devină un procedeu de rutină pentru toţi pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în acest tip de tratament”, a menţionat Hreniuc.

Procedeul de tromboliză se realizează la Arad printr-un program naţional de sănătate şi este disponibil pacienţilor cu AVC care îndeplinesc câteva criterii specifice.

'În cazul unui accident vascular cerebral, timpul înseamnă viaţă. De aceea, atunci când sunt prezente simptome precum asimetria facială, vorbire incoerentă sau pareză, pacientul trebuie să ajungă la spital în maximum trei ore şi jumătate de la debutul AVC-ului, şansele ca tratamentul să fie eficient fiind cu atât mai mari cu cât pacientul ajunge mai repede la spital', a afirmat medicul-şef al unităţii de primiri urgenţe din cadrul spitalului, Monica Puticiu.

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea unei substanţe trombolitice, care se administrează intravenos şi dizolvă cheagul de sânge care blocheaza circulaţia.

Ca urmare a aplicării acestei proceduri, ţesutul cerebral parţial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se remite complet.

viewscnt