Studiu de seroprevalenţă Covid-19 în Bucureşti: paşii următori privind testarea populaţiei

Studiu de seroprevalenţă Covid-19 în Bucureşti: paşii următori privind testarea populaţiei

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” şi-a propus să afle care este nivelul de circulaţie al SARS-CoV-2 în Capitală, intenţionând să deruleze o testare cu rol de sondaj în rândul bucureştenilor. Pentru a demara acest studiu de seroprevalenţă Covid-19 s-au achiziţionat testele rapide şi echipamentul de protecţie a personalului medical care va fi în teren.

Peste 10.000 de bucureşteni vor fi testaţi în următoarea perioadă cu scopul de-a afla care este starea de sănătate a locuitorilor Capitalei, în condiţiile în care 80% din formele de Covid-19 în România sunt uşoare şi medii de boală, iar multe dintre ele asimptomatice.

Primăria Municipiului Bucureşti a semnat pe 27 martie 2020 un protocol cu Institutul de Boli Infecţioase privind intenţia de realizare a screeningului sistematic în Bucureşti, prin care sunt stabilite atribuţiile fiecăreia dintre părţile semnatare.

Potrivit ASSMB, Primăria Capitalei şi primăriile celor 6 sectoare ale Capitalei vor avea rolul de a asigura un sprijin logistic acţiunii de testare, în timp ce aspectele de ordin ştiinţific sunt gestionate de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”, instituţia medicală care coordonează studiul şi colaborează cu European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) pentru stabilirea modalităţii de eşantionare şi pentru analiza datelor.

Deja au fost achiziţionate 8.400 de teste pentru antigen SARS CoV-2 şi 5.400 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M. De asemenea, cele 6 Primării de sector au achiziţionat fiecare câte 1.000 de teste pentru antigen SARS CoV-2 şi 1.000 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M;

Pentru a putea începe testarea efectivă, care se va face în faţa scării blocului, de către personalul medical trimis la faţa locului, au fost achiziţionate echipamentele de protecţie necesare pentru protecţia personalului medical, dar şi a şoferilor (halate chirurgicale, viziere, mănuşi, măşti FFP2, soluţii antiseptice, truse de urgenţă, materiale necesare activităţii de testare în teren, etc).

Urmează ca cele şase primării de sector să trimită invitaţiile către persoanele selectate în cadrul eşantionului de testare. Apoi se vor ocpua de primirea şi centralizarea răspunsurilor la invitaţia de participare la testare, programarea pe zile/ore a persoanelor care au răspuns afirmativ la invitaţie şi stabilirea, împreună cu Poliţia locală din subordine, a traseului echipei de testare.

Sondajul epidemiologic programat în Bucureşti, care presupune testarea pentru Covid-19 a circa 10.000 de locuitori ai Capitalei, nu face parte din procedurile Ministerului Sănătăţii, a declarat în 30 martie ministrul Nelu Tătaru, care a precizat că nu a semnat şi că nu va semna niciun document legat de o astfel de acţiune.

viewscnt