STUDIU: Kinetoterapia şi fizioterapia scad nivelul de durere cu aproximativ 50%

STUDIU: Kinetoterapia şi fizioterapia scad nivelul de durere cu aproximativ 50%

Aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de o boală cronică degenerativă care duce la limitarea fizică. 25% dintre seniorii de peste 65 de ani vor suferi anul acesta o cădere accidentală care va necesita intervenţii de recuperare, avertizează kinetoterapeuţii, care au însă şi soluţii de recuperare şi de ameliorare a durerilor cauzate de afecţiunile lombare sau cervicale.

Kinetoterapia foloseşte o varietate de exerciţii fizice, mişcări active şi pasive sau masaj terapeutic pentru recăpătarea sau ameliorarea sănătăţii şi mobilităţii unor segmente afectate după boală sau accidentare. Tehnicile şi metodele de kinetoterapie sunt diversificate şi aplicate în numeroase patologii de la cele acute (accidentări, traumatisme, intervenţii chirurgicale ortopedice), la cele cronice (afecţiuni degenerative, neurologice, neuromusculare, respiratorii, etc). Inclusiv sarcina are parte de programe specifice de kinetoterapie, prin care gravida este susţinută să nască cu riscuri minimizate şi să se recupereze postpartum.

Un studiu realizat în locaţiile Kinetic Sport & Medicine, din Bucureşti şi din ţară arată că în urma sedinţelor de kinetoterapie şi fizioterapie a fost raportată o scădere a durerii cu aproape 50% pentru toţi respondenţii, pe toate grupele de vârstă. La studiu au participat peste 1000 de respondenţi, timp de 4 luni, ce au fost întrebaţi de nivelul durerii pe o scară de la 0 la 10, în cadrul primei şedinţe, respectiv la re-evaluare, după un protocol de 12 sedinţe.

La nivel naţional, pe baza vârstei, cât şi a afecţiunilor pre-existente, seniorii de peste 65 de ani susţin un efect al recuperării mai redus, faţă de restul categoriilor de vârstă, înregistrând o scădere a durerii de 30% după 12 şedinţe de kinetoterapie.

Poziţia incorectă la birou şi lipsa activităţilor fizice pot accentua afecţiunile lombare sau cervicale şi conform studiului, pacienţii tineri, cu o vârstă medie de 33 de ani, au dureri iniţiale mai acute cu 13% faţă de restul pacienţilor, cu vârste mai înaintate din cauza mediului de lucru static, pe care mulţi tineri îl aleg, şi îşi petrec cel puţin 8 ore pe zi, stând la birou, în poziţii incorecte. Un alt factor este lipsa mişcării fizice, ce poate accentua afecţiunile lombare, cervicale deja existente, cât şi nivelul de anxietate, stres sau oboseală.

Odată cu aceşti factori, românii au nevoie din ce în ce mai mult de recuperare medicală, invocând dureri de spate accentuate. De la începutul pandemiei, procentul pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale a crescut cu 50%, susţin specialiştii.

Respondenţii cu vârsta medie de 37 de ani au susţinut o scădere a durerii de 48% după 12 sedinţe de tratament.

Rezultatele studiului concluzionează că pacienţii încep, în medie, tratamentele de recuperare medicală la vârstă de 37 de ani. Lipsa mişcării fizice şi posturile deficitare pentru un timp îndelungat rezultă în diagnostice şi afecţiuni acute, precum discopatie, protruzie, hernie de disc. Afecţiunile rezultate aduc tinerii corporatişti în clinicile Kinetic, începând de la vârste cât mai mici. În Cluj, se regăsesc pacienţii cei mai tineri, ce încep tratamentele de recuperare medicală, în medie, la 34 de ani. Pentru această categorie de vârstă, rezultatele sunt însă mai bune, faţă de categoria de vârstă 65+, respondenţii susţinând o scădere a durerii de 48% după 12 şedinţe de tratament ce implică kinetoterapie şi fizioterapie.

,,În urma studiului realizat pe respondenţii din oraşele Bucureşti, Cluj şi Iaşi, ce au urmat 12 şedinţe de tratament, ne bucură să vedem o scădere a durerii de aproape 50% pentru toate grupele de vârstă. Prin acest rezultat se poate vedea exact care este efectul şi beneficiile pe care le are recuperarea medicală asupra pacientului în suferinţă. Odată cu scăderea durerii, kinetoterapia şi fizioterapia au un rol imperativ în reabilitarea neuromusculară, recâştigarea dexterităţii şi a reflexelor posturale, creşterea rezistenţei la efort, tratarea deficienţelor nutriţionale şi tratarea tulburărilor nervoase. Mai puţin cunoscut este faptul că şi persoanele sănătoase pot apela la recuperare medicală, deoarece îngrijirea preventivă poate reduce semnificativ riscul de traumatism, venind, totodată, cu numeroase avantaje. În concluzie, cu cât musculatura este mai puternică şi cu cât viaţa este mai activă, cu atât mai uşor se trece peste anumite probleme de sănătate şi complicaţiile acestora” , a declarat Gelu Cosma, Fiziokinetoterapeut şi Director General Kinetic Sports & Medicine.

Cele mai bune rezultate kinetice le au pacienţii cu vârsta cuprinsă între 46-55 de ani, conform studiului aceştia susţin o scădere a durerii de 51%. Acest fapt se poate explica prin lista de priorităţi diferită, pe care persoanele de această vârstă o au, punând accent mai mult pe calitatea vieţii, sănătatea fizică şi psiho-emoţională, timpul liber şi familie, faţă de pacienţii mai tineri, ce, de multe ori, pun în prim plan cariera profesională.

Urmăreşte şi VIDEO: Neurokinetic, mai mult decât o clinică de recuperare medicală

viewscnt