Mai mult de un milion de oameni din întreaga lume sunt contaminaţi în fiecare zi cu o infecţie cu transmitere sexuală, dintre care cele cu chlamydia, gonoree, trichomonas şi sifilis sunt cele mai îngrijorătoare, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Marea majoritate a infecţiilor sunt uşor de prevenit şi tratabile, însă unele boli - în special gonoreea - se pot dezvolta sub forma unei superinfecţii care sunt din ce în ce mai dificil de tratat cu antibiotice se se arată într-un raport al OMS.
”Infecţiile cu transmitere sexuală sunt peste tot, sunt mult mai frecvente decât credem noi”, a declarat Teodora Wi, un ofiţer medical din departamentul OMS pentru sănătatea reproducerii şi cercetare, citată de Reuters.
Raportul, bazat pe datele globale, cele mai recent disponibile, colectate în 2016, a arătat că în rândul bărbaţilor şi femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au existat 127 milioane de noi cazuri de chlamydia, 87 milioane de cazuri de gonoree, 6,3 milioane de infecţii cu sifilis şi 156 de milioane de cazuri de tricomoniază.
Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) reprezintă o ameninţare persistentă şi endemică la adresa sănătăţii la nivel mondial şi au un impact profund asupra sănătăţii adulţilor şi a copilului, se mai afirmă în raportul OMS.
Dacă acestea sunt lăsate netratate, ele pot avea efecte grave şi cronice asupra sănătăţii printre care şi boli neurologice sau cardiovasculare, infertilitate, sarcină ectopică, naşterea unor bebeluşi morţi şi un risc crescut de HIV.
Sifilisul a cauzat naşterea a 200.000 de copii morţi sau decese ale nou-născuţilor în 2016, ceea ce a făcut din această boală una dintre principalele cauze ale pierderii copilului la nivel global, au afirmat cercetătorii.
Peter Salama, directorul executiv al OMS, a afirmat că datele raportului au arătat necesitatea unui ”efort concertat pentru a asigura accesul tuturor persoanelor de pretutindeni la serviciile de care au nevoie pentru a preveni şi trata aceste boli debilitante”.
Infecţiile sexuale cauzate de bacterii pot fi în mod normal tratate şi vindecate cu medicamentele disponibile, dar studiul OMS arată că lipsa recentă de penicilină a nivel global a făcut mai dificil controlul sifilisului. Creşterea rezistenţei la medicamente a gonoreei care uneori devine ”practic imposibil de tratat” este, de asemenea, o ameninţare tot mai mare la adresa sănătăţii.