Un tânăr de 29 de ani din Braşov, Călin Farcaş, a murit marţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, după de două spitale din străinătate au refuzat să îl primească pentru un transplant de plămâni, potrivit Digi 24. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că tânărul a primit acceptul pentruuntransplant înstrăinătate în urmă cu două zile şi acuză lipsa de donatori pentru realizarea de transplant de organe în România.
Institutul "Marius Nasta" a precizat că bărbatul a fost internat în urmă cu şapte zile la Terapie Intensivă, în stare foarte gravă, suferind de hipertensiune pulmonară severă.
''Tânărul a fost inclus în Programul naţional de hipertensiune pulmonară, dar nu a răspuns la tratament. Suferea de o boală rară. A fost trimis la Spitalul 'Sfânta Maria' pentru evaluare în vederea transplantului. Tânărul a fost refuzat de Austria, Clinica AKH, şi de Hanovra. De la spitalul din Paris nu s-a primit răspuns. Refuzurile au fost făcute în acest an'', a afirmat purtătorul de cuvânt al institutului, Irina Strâmbu, citată de Agerpres.
Ministrul Sănătăţii afirmă că România are un acord cu Eurotransplant şi că este nevoie de încurajarea donării de organe.
" România chiar a cedat un plămân Eurotransplant, pentru că nu era compatibil cu pacienţii înscrişi pe listele din România. Avem un ordin care spune că pacienţii care nu pot fi transplantaţi în România din cauza multiplelor complicaţii se pot transplanta în străinătate", a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.
Sorina Pintea şi-a exprimat regretul pentru moartea tânărului din Braşov şi speranţa că modificările la Legea transplantului vor fi finalizate cât mai curând.
''Nu pot să spun dacă acest pacient ar fi putut fi salvat, dar categoric că ar fi putut beneficia de acest ordin, pentru că aici am prevăzut faptul că, dacă un pacient nu poate să facă transplant în România din cauza problemelor, complicaţiilor, poate să facă transplantul în străinătate”, a afirmat Pintea.
Ministerul Sănătăţii lucrează la o nouă formă a Legii transplantului, care ar urma să transparentizeze procedurilor, astfel încăt să existe criterii clare privind transplantul realizat în România.
„Am prevăzut în acest ordin şi faptul că pacienţii care au făcut un transplant în străinătate pot beneficia de controale în continuare la clinica în care s-a făcut transplantul. Medicaţia post-transplant care nu se regăseşte în România poate fi decontată acestor pacienţi'”, a adăugat ministrul.