Ministerului Sănătăţii finanţează din buget mai multe programe de îngrijire a cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate. Aceste programe de acţiuni prioritare sunt esenţiale pentru pacienţii critici cu mai multe tipuri de afecţiuni, fiind derulate prin spitalele publice care îndeplinesc criteriile necesare. Una dintre cele mai importante unităţi medicale din vestul ţării, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, a fost inclus în principalele programe de acţiuni prioritare.
Astfel, prin mai multe ordine publicate luni în Monitorul Oficial, spitalul orădean a fost inclus în opt programe de acţiuni prioritare: pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri (AP-ARSURI), pentru tratamentul pacienţilor critici din secţiile ATI (AP-ATI), pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut (AP-AVCAc), pentru tratamentul pacienţilor cu infecţii emergente şi reemergente (AP-IE/RE), pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut (AP-IMA), pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute (AP-TRAUMĂ), pentru tratamentul avansat al pacienţilor cardiaci critici (AP-USTACC) şi pentru tratamentul endoscopic al pacienţilor critici cu hemoragie digestivă superioară şi protezare endoscopică digestivă (AP-ENDO).
Includerea unităţii medicale în aceste programe a fost aprobată la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din judeţul Bihor.
În cazul AP-AVCAc, comitetul de lucru care coordonează acţiunea prioritară urmează să fie constituit pentru perioada 2023-2026, nominalizările urmând să fie transmise Ministerului Sănătăţii de către Societatea de Neurologie din România, potrivit unui proiect de ordin elaborat de MS.