Asociaţia Europeană de Urologie (UAE) a emis un document de poziţie privind diagnosticarea şi gestionarea toxicităţilor asociate cu utilizarea inhibitorilor imunitari ai punctelor de control în cancerul avansat.
Dr. Marc-Oliver Grimm, de la Spitalul Universitar Jena din Germania, a rezumat câteva puncte-cheie ale lucrării, care a fost publicată în " European Urology"şi raţionamentul pentru eliberarea acesteia.
"Inhibitorii imunitari ai punctelor de control sunt aprobaţi pentru un număr tot mai mare de tratamente ale cancerului, inclusiv tumori urologice, cum ar fi carcinomul celulelor renale şi cancerul urotelial. Inhibitorii imunitari ai punctelor de control nu atacă direct tumora ca în cazul chimioterapiei, dar activează sistemul imunitar, care la rândul său luptă împotriva cancerului respectiv", a precizat dr. Grimm, citat de Reuters.
Cu toate acestea, valorificarea sistemului imunitar duce uneori la evenimente adverse imune, afirmă specialiştii. Acestea afectează cel mai frecvent pielea prin exantem şi prurit, ficatul, unde pot declanşa hepatita, colonul producând diaree sau colită, sau plămânii unde pot genera pneumonita, dar şi sistemul endocrin.
"Evenimente adverse imune pot apărea în orice sistem de organe", a mai precizat dr. Grimm, iar simptomele sunt adesea nespecifice, făcând dificil diagnosticul diferenţial între evenimentele adverse imune şi infecţii (de exemplu, pneumonita vs. pneumonie).
Pentru atingerea obiectivului principal al documentului de poziţie al UAE, care este utilizarea în siguranţă a inhibitorilor imunitari ai punctelor de control, este esenţial ca medicii care prescriu aceste medicamente sau supraveghează pacienţii sub sau după terapia cu inhibitorii imunitari ai punctelor de control să fie bine pregătiţi să identifice fără întârziere evenimentele adverse imune, să monitorizeze în mod adecvat pacienţii şi să iniţieze tratamentul precoce, fără de care s-ar putea ajunge la agravarea simptomelor şi în continuare, chiar la complicaţii grave.
Gestionarea evenimentelor adverse imune include frecvent imunosupresie temporară folosind tratament cu doze mari de corticosteroizi, mai afirmă autorii documentului.
Deoarece recunoaşterea şi gestionarea timpurie a evenimentelor adverse imune atenuează riscul de toxicitate severă, cunoştinţele despre inhibarea imunologică a punctelor de control sintetizate în actualul document de poziţie al UEA ar trebui să fie livrate şi altor profesionişti din domeniul medical cum ar fi cei implicaţi în asistenţa medicală de urgenţă.
Printre măsurile recomandate se află şi luarea în considerare a tratamentelor anterioare pentru boala avansată care sunt esenţiale pentru a decide cu privire la eligibilitatea pacientului pentru terapia cu inhibitorii imunitari ai punctelor de control.
Totodată pentru a identifica evenimentele imune adverse cât mai curând posibil, pacienţii trebuie să fie întrebaţi în mod regulat despre simptomele pielii, intestinului şi / sau pulmonare. Analizele de laborator regulate ar trebui să includă enzimele hepatice şi pancreatice, precum şi creatinină, de asemenea şi hormonul tiroidian trebuie monitorizat îndeaproape pentru a identifica hipo- sau hipertiroidismul, se mai precizează în luarea de poziţie a urologilor europeni.
De asemenea, inhibitorii imunitari ai punctelor de control nu sunt recomandaţi pentru cancerul de prostată în afara studiilor clinice, se mai afirmă în documentul de poziţie al UAE.