Anunţată în cadrul Congresului European de Radiologie 2024 de la Viena, tehnologia care echipează sistemul de rezonanţă magnetică (RMN) MAGNETOM Flow va fi instalată în premieră mondială în România, în luna iunie, la centrul medical Dorna, din Borşa, judeţul Maramureş.
La începutul acestui an, compania de tehnologie medicală Siemens Healthineers a lansat oficial MAGNETOM Flow, prima sa platformă 1,5 T pentru imagistică prin rezonanţă magnetică, cu circuit de heliu închis şi fără conductă de evacuare.
Recent, Siemens Healthineers a anunţat instalarea în România, în premieră mondială, a primului echipament MAGNETOM Flow.
Astfel, după lansarea internaţională de la Viena, în cadrul Congresului European de Radiologie 2024, care s-a desfăşurat între 28 februarie şi 3 martie, primul echipament MAGNETOM Flow va fi instalat la Clinica Dorna Medical, ce urmează să-şi deschidă porţile în luna iunie a acestui an în Borşa, Maramureş.
În cadrul unui eveniment organizat de Siemens Healthineers România la Bucureşti, în 24 aprilie, ce a reunit profesionişti din domeniul medical naţional cât şi internaţional, compania a anunţat instalarea în premieră a tehnologiei inovatoare de rezonanţă magnetică (RMN), „proiectată pentru a îmbunătăţi capacităţile de diagnostic şi a creşte eficienţa în îngrijirea pacienţilor".
Evenimentul a marcat atât o premieră pentru ţara noastră, cât şi aniversarea a 40 de ani de tehnologie MAGNETOM pe piaţă.
Potrivit companiei, MAGNETOM Flow aduce o evoluţie semnificativă în domeniul imagisticii medicale, oferind o serie de beneficii esenţiale pentru pacienţi şi profesioniştii din domeniul sănătăţii.
„Această lansare marchează nu doar un moment istoric pentru România, ci şi contribuie direct la poziţionarea ţării noastre pe harta inovaţiei, tehnologiei şi educaţiei”, a precizat compania într-un comunicat.
„Introducerea unuia dintre primele sisteme MAGNETOM Flow din lume în România demonstrează angajamentul nostru de a contribui la îmbunătăţirea sistemului de sănătate prin inovaţie continuă. Acest sistem este conceput pentru a fi eficient energetic reducând utilizarea resurselor. Investind în tehnologii precum MAGNETOM Flow, nu doar avansăm în diagnosticarea medicală, ci facem şi un pas esenţial către atingerea obiectivului nostru de a ridica nivelul de calitate a sistemului de sănătate la cele mai înalte standarde, păstrând o abordare sustenabilă", a declarat Sonja Wehsely, Executive Vice President CEECA Siemens Healthineers, cu ocazia evenimentului.
Platforma permite obţinerea de imagini de înaltă calitate, cu rezoluţie superioară şi claritate remarcabilă, facilitând un diagnostic precis al diferitelor afecţiuni medicale.
Totodată, capacităţile sale avansate de imagistică permit medicilor să identifice şi să evalueze mai bine leziunile şi patologiile, conducând astfel la alegerea celor mai eficiente strategii de tratamanet, personalizate pentru fiecare pacient, menţionează compania.
În plus, MAGNETOM Flow este prima platformă de 1,5 Tesla pentru imagistică prin rezonanţă magnetică de la Siemens Healthineers cu circuit de heliu închis, etanş pe viaţă, fără ţeavă de evacuare a heliului şi care, în caz de pierdere a acestuia, permite repunerea automată în funcţiune, fără nicio intervenţie din partea echipei de service.
Unul dintre avantajele majore ale platformei este capacitatea sa de a îmbunătăţi experienţa pacientului în timpul procedurilor de scanare.
„Datorită designului ergonomic şi tehnologiilor avansate de reducere a zgomotului şi de accelerare a scanării, MAGNETOM Flow oferă o experienţă mai confortabilă şi mai plăcută pentru pacienţi. Reducerea timpului de scanare cu până la 50% şi eliminarea necesităţii repetării procedurilor nu doar îmbunătăţesc confortul pacientului, ci şi cresc eficienţa şi productivitatea în cadrul unităţilor medicale. În plus, MAGNETOM Flow se remarcă prin versatilitate, putând fi utilizat pentru o gamă largă de aplicaţii medicale, de la imagistica cerebrală şi a coloanei vertebrale până la cea cardiacă şi oncologică.", se precizează în comunicatul companiei.
Instalarea MAGNETOM Flow la Clinica Dorna Medical din Borşa, care se va deschide în luna iunie a acestui an, este rezultatul unei colaborări între sectorul public şi cel privat, urmând ca atât pacienţii din aria geografică a clinicii, cât şi cei de la Spitalul Borşa să beneficieze de această tehnologie.
„Instalarea primului MAGNETOM Flow la Borşa se aliniază misiunii noastre de a ajunge la comunităţile izolate, asigurându-ne că instrumentele avansate de diagnostic nu sunt doar un privilegiu rezervat unor grupuri restrânse. Această tehnologie va echipa furnizorii locali de îngrijire medicală cu capacităţi precise şi eficiente de diagnostic, îmbunătăţind în cele din urmă îngrijirea pacienţilor din această zonă. Instalarea acestui echipament la Clinica Dorna Medical va îmbunătăţi semnificativ procesele de diagnostic şi tratament, cu beneficii enorme pentru comunitatea locală," a adăugat Domink Pawnlinker, Business Manager MR CEECA Siemens Healthineers.
Colaborarea nu doar aduce imagistica medicală de ultimă generaţie mai aproape de comunitate, ci îi scuteşte pe pacienţi de parcurgerea unei distanţe de peste 100 de km pentru a ajunge la primul centrul medical în care există posibilitatea de a efectua scanări RMN, spune Dr. Roman Boca, Fondator şi General Manager Dorna Medical.
„Suntem mândri să fim primul centru medical unde se va instala MAGNETOM Flow, tehnologie care nu doar optimizează procesul de scanare, ci redefineşte modul în care oferim asistenţă medicală pacienţilor prin creşterea nivelului de confort al acestora pe timpul procedurii. Capacitatea de scanare a acestui echipament este extraordinară şi ne va permite să oferim un diagnostic mai rapid, dar şi mai precis, aspecte cruciale pentru un tratament eficient. Importanţa demersului este cu atât mai mare, având în vedere că pacienţii din regiunea Borşa călătoresc pe o rază de peste 100 km pentru a beneficia de servicii de scanare. Această realizare nu este doar un pas important pentru noi ca instituţie medicală, ci reprezintă un angajament ferm faţă de binele şi sănătatea comunităţii pe care o deservim", a declarat Dr. Roman Boca, fondator şi manager general al Dorna Medical, la evenimentul de lansare a tehnologiei organizat de Siemens Healthineers.
Totodată, în contextul dezvoltării inteligenţei artificiale (AI), care ar putea revoluţiona modul în care se realizează imagistica de diagnosticare, sistemul oferă un nou nivel de precizie, eficienţă şi experienţă pentru pacienţi.
[ot-video][/ot-video]
MAGNETOM Flow este conceput şi pentru a reduce consumul de resurse, cum ar fi heliul, şi consumul de energie. Tehnologia Dry Cool împreună cu funcţionalităţile îmbunătăţite de economisire a energiei reduc semnificativ costurile şi consumul de energie.
În plus, dimensiunea compactă şi absenţa conductei de evacuare fac instalarea sistemului mai uşoară şi mai economică în cadrul instituţiilor medicale, fără a necesita modificări de structură ce pot antrena costuri semnificative.
Această abordare sustenabilă nu doar protejează mediul înconjurător, ci şi promovează o practică medicală mai prietenoasă şi responsabilă faţă de mediu.
„Instalarea la clinica Dorna Medical din Borşa a MAGNETOM Flow de la Siemens Healthineers România marchează un moment cheie în evoluţia imagisticii medicale, oferind o acurateţe de diagnostic fără egal, eficienţă în fluxul de lucru şi în îngrijirea pacienţilor din regiune", a precizat compania.
Siemens Healthineers este o companie specializată în domeniul tehnologiei medicale, cu sediul în Erlangen, Germania. Compania are aproximativ 71.000 de angajaţi în întreaga lume şi a înregistrat venituri de 21,7 miliarde euro în exerciţiul fiscal 2023, care s-a încheiat la 30 septembrie anul trecut.