Ziua Internaţională a Medicului de Familie este marcată în fiecare an în 19 mai, dată care a fost stabilită de Organizaţia Mondială a Medicilor de Familie în anul 2010. În România, medicina de familie este istoric subfinanţată, iar numărul de cabinete de medicina de familie, esenţiale în prevenţia în sănătate, este în scădere continuă. Mai mult, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) propusese la începutul anului reducerea drastică a finanţării sectorului, prin tăierea tarifelor decontate, măsură la care s-a renunţat ulterior, în faţa protestelor medicilor. Totuşi, autorităţile se laudă că fondurile europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor moderniza un sfert dintre cabinetele de medicina familiei.
Tema ediţiei din acest an, aleasă de către Organizaţia Mondială a Medicilor de Familie, este „O planetă sănătoasă, oameni sănătoşi”.
"Medicul de familie este esenţial în mecanismul de prevenire şi tratament al bolilor, dar şi în educarea comunităţii cu privire la sănătate, contribuind astfel la creşterea calităţii vieţii" a transmis Colegiul medicilor din România, de Ziua Internaţională a Medicului de Familie 2024.
Ministrul Sănătăţii a ţinut să transmită şi el un mesaj cu această ocazie, în care a amintit de fondurile din PNRR alocate pentru renovarea a circa un sfert din cabinetele de medicină de familie din România.
"Voi sprijini, alături de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, menţinerea veniturilor pentru medicii de familie şi diversificarea serviciilor medicale pe care le fac. Deja multe din cele 2.600 de cabinete de medicină de familie sunt renovate cu fonduri din PNRR, iar dotarea lor completă se va face până la sfârşitul acestui an", a susţinut ministrul Alexandru Rafila, citat într-un comunicat al ministerului.
CRIZĂ ÎN MEDICINA DE FAMILIE DIN ROMÂNIA
La începutul anului trecut, reprezentanţii medicilor de familie au transmis un semnal de alarmă legat de viitorul medicinei de familie în România, pe fondul subfinanţării cronice a sectorului.
Astfel, circa 4.000 de medici de familie din ţara noastră profesează în alte ţări, iar tinerii medici nu sunt interesaţi să aleagă această profesie. La concursul de rezidenţiat din 2022, 15% din locurile disponibile la specialitatea medicină de familie au rămas neocupate.
În România, mulţi medici de familie se confruntă cu probleme majore legate de spaţiile în care profesează, iar finanţarea scăzută a medicinei primare limitează posibilitatea investiţiei în cabinete.
În acest fel, numărul de medici de familie scade de la an la an. Datele oficiale arată că numărul de cabinete medicale de familie a scăzut constant în ultimii ani, de la 11.397 în 2015 până la 11.055 în 2017, 10.944 în 2018, 10.866 în 2019, 10.652 în 2020 şi 10.470 în 2021.
Tendinţa are loc în condiţiile în care medicii de familie au un rol esenţial în sectorul de Sănătate.