România oferă doar aparent un sistem universal de sănătate locuitorilor săi, deoarece acoperirea este în realitate slabă, iar cheltuielile cu sănătatea mult mai mici chiar faţă de alte state din estul Uniunii Europene, arată studiul "Opţiunile pentru finanţarea asistenţei medicale şi a medicamentelor în România", realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) şi prezentat luni de Local American Working Group, potrivit Agerpres.
Autorii studiului arată că, în România, cheltuielile totale pentru sănătate sunt mult mai mici nu doar faţă de ţările europene bogate, ci şi faţă de multe state cu un nivel similar al produsului intern brut (PIB) pe locuitor.
Cheltuielile totale, publice şi private, ale României pentru sănătate au reprezentat echivalentul a 5,5% din PIB în 2016.
“În ciuda creşterii rapide a cheltuielilor în ultimii ani, această cheltuială rămâne mai mică decât media de aproximativ 7% (din PIB) pentru noii membri ai UE şi printre cele mai mici ponderi din statele UE. La o valoare estimată de 200 dolari în 2016, consumul de medicamente pe locuitor din România este printre cele mai scăzute din Europa", arată studiul.
În vestul Europei, consumul de medicamente este de circa 450 dolari pe cap de locuitor, iar media din Europa Centrală şi de Est este de aproape 220 dolari.
Studiul arată că piaţa românească a produselor farmaceutice, de 4 miliarde dolari în 2016, este la o valoare similară cu cea a Ungariei, ţară care are jumătate din populaţia României.
Autorii studiului consider că printre problemele importante ale sistemului medical românesc se numără procesul greoi de includere pe lista de rambursare pentru medicamente noi şi faptul că România nu are un fond separat pentru medicamentele inovatoare.