Tânăra gravidă care a decedat la Spitalul Judeţean Botoşani nu a primit îngrijiri timp de 7 ore. Spitalul nu are un protocol pentru a gestiona astfel de cazuri

Tânăra gravidă care a decedat la Spitalul Judeţean Botoşani nu a primit îngrijiri timp de 7 ore. Spitalul nu are un protocol pentru a gestiona astfel de cazuri

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) judeţeană din Botoşani a transmis marţi primele rezultate ale controlului realizat la Spitalul Judeţean de Urgenţă ,,Mavromati”, în urma decesului unei tinere gravide, Alexandra Ivanov. Potrivit DSP, tânăra a stat aproape 7 ore în spital fără a primi îngrijiri medicale, iar spitalul nu a putut pune la dispoziţia inspectorilor niciun protocol privind gestionarea unor astfel de cazuri. 

Controlul a fost demarat “în urma informaţiilor apărute în presă” referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineţii de 18 august, la Secţia Exterioară Obstetrică Ginecologie a spitalului.

Potrivit DSP Botoşani, pacienta a fost internată la ora 23:30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare", iar diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară".

Raportul arată că, de la ora 00:45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07:35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire şi nicio intervenţie terapeutică, potrivit foii de investigaţii.

Anterior, în intervalul orar 23:30 - 00:45, pacientei i s-au efectuat investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00:53, analizele de laborator au fost finalizate şi au ajuns la dispoziţia medicului de gardă.

La ora 07:35 s-a înregistrat agravarea bruscă a stării generale a pacientei, care a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute, fără succes. La ora 8:20 a fost declarat decesul tinerei.

În perioada controlului DSP, spitalul nu a fost în stare să pună la dispoziţia inspectorilor procedura sau protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri.

Inspectorii sanitari au solicitat documente suplimentare de la spital, precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie.

Cazul va fi analizat şi în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

viewscnt