Un spital privat a obţinut în instanţă decontarea radioterapiei stereotactice în România

Un spital privat a obţinut în instanţă decontarea radioterapiei stereotactice în România

Un spital privat din Cluj a obţinut în instanţă decontarea radioterapiei stereotactice în România în cadrul ”Programului naţional de Oncologie”. Decizia instanţei vine în contextul în care statul român decontează această terapie doar pentru pacienţii care se tratează în străinătate.

Astfel, spitalul oncologic privat Medisprof din Cluj a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 22 aprilie 2021. în care a solicitat decontarea radioterapiei stereotactice în România pentru pacienţii oncologici, potrivit datelor prezentate de unitatea medicală, într-un comunicat.

După circa un an şi jumătate, unitatea medicală a obţinut câştig de cauză. În primă instanţă, Curtea de Apel Cluj, prin Sentinţa Civilă nr. 199/2021 pronunţată la 1 iulie 2021, a admis cererea de chemare în judecată şi a obligat Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS la includerea tratamentului de radioterapie stereotactică în cadrul Programului Naţional de Oncologie – subprogramul de radioterapie, cu decontarea acestui serviciu.

Ministerul Sănătăţii şi CNAS au declarat recurs, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)a respins acţiunea prin Decizia Civilă nr. 3846/2022 pronunţată în 6 iulie 2022.

Hotărârea judecătorească este obligatorie şi opozabilă, astfel că trebuie pusă în executare în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive, potrivit legislaţiei.

De la momentul rămânerii definitive a hotărârii a trecut deja termenul de 30 de zile, fără ca această hotărâre judecătorească să fie pusă în executare. Ca urmare, Medisprof SRL a formulat o notificare adresată Guvernului prin care solicită demararea tuturor procedurilor necesare pentru punerea în executare a acestei hotărâri şi includerea tratamentului de radioterapie stereotactică în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

Programele naţionale de sănătate, din care face parte şi Programul naţional de Oncologie, sunt aprobate prin hotărâre de Guvern, astfel că Executivul este în măsură să pună în executare decizia instanţei.

”Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viaţa pacienţilor oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită”, a declarat dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie, citat în comunicat.

De la începutul acestui an, mii de pacienţi au semnat o petiţie publică ce solicită autorităţilor să asigure pacienţilor oncologici tratamente în România ca în vestul Europei. În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienţii care merg să o facă în afara ţării, iar o secvenţă de radioterapie stereotactică costă între 3.000 şi 5.000 de euro în străinătate.

Potrivit datelor spitalului privat, 30% dintre pacienţii care au beneficiat de radioterapie stereotactică sufereau de cancer pulmonar.

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de şedinţe (una până la cinci şedinţe). Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar şi pentru situaţii de boală metastatică (oligometastatică mai exact – un număr de pana la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii.

Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară şi abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mişcărilor respiratorii.

Grupul Medisprof a deschis prima clinică medicală oncologică în anul 2010, iar în 2017 a inaugurat Medisprof Cancer Center, cel mai mare spital privat de oncologie din vestul României.

viewscnt