Una dintre marile federaţii sindicale din Sănătate anunţă o posibilă grevă generală în 2024

Una dintre marile federaţii sindicale din Sănătate anunţă o posibilă grevă generală în 2024

Sanitas, una din cele două federaţii sindicale care reprezintă interesele angajaţilor din sistemul public de Sănătate, a anunţat o posibilă grevă generală în sector anul viitor, imediat după votarea bugetului pe anul 2024 în Parlament. Anunţul vine la o săptămână după ce conducerea organizaţiei a demarat declanşarea conflictului colectiv de muncă, după negocierile eşuate cu guvernul. 

"Guvernul şi-a setat priorităţile pentru anul 2024! Salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială nu sunt printre ele! Haideţi să ne setăm şi noi priorităţile pentru 2024: greva generală", a transmis Sanitas, pe pagina sa de Faceook.

În 13 decembrie, Consiliul Naţional al Sanitas a luat act de eşecul negocierilor cu guvernul, care a respins solicitarea de creştere a veniturilor tuturor categoriilor de lucrători din Sănătate şi Asistenţă Socială în 2024.

Astfel, începând de luni, 18 decembrie, organizaţiile Sanitas din ţară au început strângerea de semnături pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă.

Motivele principale pentru declanşarea conflictului de muncă sunt blocarea, începând cu finalul anului 2021, a creşterilor salariale prevăzute în legea salarizării pentru majoritatea angajaţilor, menţinerea sporurilor pentru condiţii de muncă la nivelul din decembrie 2018 pentru toate categoriile de personal medico-sanitar şi auxiliar (inclusiv TESA), cu excepţia medicilor şi a asistenţilor medicali şi calcularea sporurilor, plăţii gărzilor, a activităţii prestate în ture şi a orelor de noapte prin raportare la salariul din 2018, nu la salariul actual de bază.

Mai mult, orele suplimentare nu sunt plătite, deşi legea prevede acest lucru, iart indemnizaţia de hrană este calculată prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din decembrie 2018.

Alte nemulţumiri sunt legate de neacordarea indemnizaţiei de vacanţă şi de menţinerea voucherelor de vacanţă la valoarea de 1.450 lei/salariat, sindicaliştii susţinând că ele ar fi trebuit raportate la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare.

"Şi peste toate acestea, blocarea repetată a posturilor vacantate a condus la o lipsă de personal nemaiîntâlnită în ultimii 20-30 de ani, motiv pentru care personalul este suprasolicitat, nemotivat şi determinat să îşi caute alte locuri de muncă", menţiona federaţia sindicală, în urmă cu o săptămână.

viewscnt