UPDATE: Angajaţii Ministerului Sănătăţii şi ai DSP-urilor protestează şi ei pentru salarii mai mari, după modelul de la CNAS

UPDATE: Angajaţii Ministerului Sănătăţii şi ai DSP-urilor protestează şi ei pentru salarii mai mari, după modelul de la CNAS

Angajaţii caselor de asigurări sociale de sănătate judeţene au protestat timp de două săptămâni pentru salarii mai mari, obţinând câştig de cauză în cele din urmă. Soluţionarea revendicărilor a stimulat, însă, şi salariaţii din alte instituţii din sistemul de Sănătate să urmeze acest exemplu. Miercuri, angajaţii direcţiilor de sănătate publică (DSP) din mai multe judeţe au declanşat proteste spontane, cerând majorarea salariilor. 

UPDATE 16.30: Şi câteva zeci de angajaţi ai Ministerului Sănătăţii au demarat un protest în faţa instituţiei, nemulţumiţi de faptul că nu li s-au majorat salariile, aşa cum s-a întâmplat în cazul salariaţilor CNAS. Mai mult, de două ori, protestul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii. Ulterior, postările respective au fost şterse.

La Sibiu, cei 95 de angajaţi ai DSP au protestat timp de două ore, ameninţând cu declanşarea unei greve generale dacă nu li se majorează salariile la fel ca în cazul angajaţilor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

"Vă informăm că în acest moment în faţa sediului DSP se desfăşoară un protest spontan legat de nemulţumirile angajaţilor faţă de nivelul salarial şi discriminarea DSP-urilor in raport cu alte instituţii de sănătate publică. Protestul se va desfăşura zilnic timp de 2 ore, între 9 şi 11, cu posibilitatea sistării întregii activităţi, în cazul in care doleanţele angajaţilor nu vor fi rezolvate", a precizat DSP Sibiu, citată de Agerpres.

Proteste similare au fost organizate şi în alte judeţe: Argeş. Covasna, Giurgiu, Gorj sau Vâlcea.

Şeful DSP Covasna, Agoston Laszlo, consideră că revendicările angajaţilor privind majorarea salariilor sunt justificate, deoarece salariile nu au mai fost majorate din anul 2018. În plus, sporurile acordate în perioada pandemiei de Covid-19 au fost suspendate.

Sindicatul Naţional "Forţa Legii" a transmis că angajaţilor din DSP-uri li s-a făcut o nedreptate deoarece nu au fost incluşi în noua lege prin care au fost majorate salariile angajaţilor din Casele de Asigurări de Sănătate la nivelul aferent funcţiilor din aparatul de lucru al Guvernului.

Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se majorează veniturile personalului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În urma deciziei, sindicatele au anunţat oprirea protestelor.

Majorarea salariilor s-a realizat printr-o serie de amendamente introduse la Ordonanţa Guvernului nr. 21/2023 (pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii).

Amendamentele votate în Camera Deputaţilor prevăd că salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili “la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”.

viewscnt