Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ care ar fi eliminat o prevedere care permite pacienţilor cronici cu mai multe afecţiuni, precum boli oncologice, boli rare sau diabet, să aibă acces la investigaţii paraclinice efectuate în ambulatoriu în termen de cel mult 5 zile, peste plafoanele lunare stabilite de casele de asigurări de sănătate judeţene. UPDATE: După publicarea informaţiei, Ministerul Sănătăţii a transmis un comunicat în care a anunţat că a modificat proiectul de act normativ, menţinând accesul pacienţilor cronici la investigaţii paraclinice rapide în ambulatoriu peste plafoanele lunare stabilite de CNAS.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordonanţă a guvernului elaborat de Ministerul Sănătăţii, care urmează să modifice şi completeze mai multe acte normative.
Între prevederile cuprinse în proiectul de ordonanţă se numără şi abrogarea articolului IX din ordonanţa de urgenţă a guvernului (OUG) nr. 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate.
Articolul IX din OUG nr. 44/2022, din 14 aprilie 2022, prevede că:
"Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum şi a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale".
Un alt paragraf al articolului menţionat prevede că efectuarea investigaţiilor paraclinice necesare pacienţilor "se realizează de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora".
UPDATE: Ministerul Sănătăţii a precizat, în comunicatul de presă, că a modificat forma iniţială a proiectului de ordonanţă. Astfel, în loc de eliminarea completă a articolului IX din OUG nr. 44/2022, articolul se modifică în sensul eliminării facilităţii doar pentru pacienţii cu Covid-19, dar cu menţinerea pentru pacienţii cronici cu alte afecţiuni.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, forma modificată a articolului IX din OUG nr. 44/2022 va fi următoarea:
”Art.IX- (1) Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale”.
"Pacienţii cu boli oncologice şi alte boli cronice vor beneficia în continuare de fondurile necesare pentru programele de monitorizare", a mai precizat ministerul.
Autorii proiectului se referă, în nota de fundamentare, la necesitatea abrogării articolului IX din OUG 44/2022 doar prin încetarea pandemiei de Covid-19, deşi articolul menţionat permite efectuarea de investigaţii rapide în afara plafonului lunar nu doar de către pacienţii cu Covid-19, ci şi de către alte categorii de pacienţi cronici.
"Având în vedere încetarea pandemiei de Covid-19, se propune eliminarea din cuprinsul art. IX din OUG 44/2022, cu modificările şi completările ulterioare, a investigaţiilor necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, din categoria investigaţiilor tip ”Monitor”", se arată în nota de fundamentare.