Cazurile de sifilis şi gonoree au crescut vertiginos în Europa, în 2023, atingând niveluri îngrijorătoare mai ales în rândul tinerilor, au declarat autorităţile sanitare.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a publicat cele mai recente rapoarte epidemiologice anuale privind infecţiile cu transmitere sexuală (ITS), relevând creşteri continue în Uniunea Europeană/ Spaţiul Economic European (UE/SEE) în 2023. Constatările evidenţiază necesitatea urgentă de a spori eforturile de sensibilizare a publicului, prevenire, testare şi tratament pentru a aborda această problemă de sănătate publică în creştere.
Europa a devenit un focar al infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS), sugerează noul raport.
Numărul cazurilor de sifilis şi gonoree a crescut în 2023, în timp ce chlamydia a rămas cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, iar gonoreea rezistentă la antibiotice este o ameninţare emergentă, potrivit celui mai recent raport anual al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).
În 2023, au existat aproape 100.000 de cazuri de gonoree în Uniunea Europeană (UE), Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, ceea ce reprezintă o creştere de 31% de la an la an şi o creştere de peste 300% faţă de 2014, potrivit raportului.
Cazurile de sifilis au crescut şi ele. Au existat peste 40.000 de cazuri în 2023, o creştere de 13 % faţă de 2022 şi de două ori mai multe cazuri raportate în 2014.
Netratată, gonoreea poate cauza probleme grave de sănătate, inclusiv infertilitate şi boli inflamatorii pelvine. Sifilisul netratat poate duce la complicaţii cardiace şi ale sistemului nervos pe termen lung, a indicat ECDC, şi poate fi transmis de la o femeie însărcinată la copilul ei.
Deşi creşterea numărului de cazuri de chlamydia pare să se fi stabilizat, aceasta rămâne cea mai frecventă ITS bacteriană din Europa, cu peste 230.000 de cazuri în 2023, în creştere cu 13 % faţă de 2014.
De ce există o creştere a infecţiilor cu transmitere sexuală?
ECDC a declarat că ar putea exista câteva motive potenţiale pentru care ITS sunt în creştere, inclusiv mai multe teste în anumite grupuri, mai puţină utilizare a prezervativelor şi un număr mai mare de parteneri sexuali.
Agenţia a declarat că aceste „constatări evidenţiază necesitatea urgentă de a spori sensibilizarea publicului, prevenirea, testarea şi eforturile de tratament pentru a aborda această problemă de sănătate publică în creştere”.
De asemenea, oficialii din domeniul sănătăţii trag un semnal de alarmă cu privire la riscul de rezistenţă antimicrobiană (RAM) în cazul gonoreei - atunci când bacteriile sau alţi agenţi patogeni evoluează până la punctul în care antibioticele nu le mai pot trata eficient.
Agenţia a avertizat anterior că gonoreea devine tot mai greu de tratat cu antibiotice, reflectând o tendinţă globală.
„Apariţia tulpinilor rezistente la medicamente ameninţă eficacitatea tratamentelor actuale, ceea ce face esenţială accentuarea prevenţiei şi promovarea utilizării responsabile a antibioticelor”, a declarat ECDC în raportul său.
Anul trecut, agenţia a avertizat că o astfel de creştere „uluitoare” a numărului de cazuri reprezintă o problemă gravă de sănătate publică pentru Europa.
Însă tendinţele pentru 2023 sugerează că eforturile de combatere a ITS nu au fost suficiente pentru a limita răspândirea acestor infecţii, în special în rândul tinerilor.
În 2023, femeile în vârstă de 20 de ani aveau cele mai mari rate de chlamydia şi gonoree, deşi cazurile de gonoree au crescut în toate grupele de vârstă şi orientările sexuale, conform raportului.
În acelaşi timp, bărbaţii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani au avut cea mai mare rată de sifilis. Cele mai multe cazuri de sifilis au fost raportate în rândul bărbaţilor homosexuali şi bisexuali, dar rata a crescut şi în rândul femeilor din toate grupele de vârstă în 2023.
Agenţia europeană de sănătate îndeamnă la utilizarea în mod regulat a prezervativului şi la o „comunicare deschisă şi sinceră” cu partenerii sexuali, precizând că persoanele active sexual ar trebui să se testeze regulat pentru ITS, deoarece persoanele infectate nu prezintă întotdeauna simptome.
„Detectarea precoce şi tratamentul sunt esenţiale pentru a preveni transmiterea ulterioară şi eventualele complicaţii”, a precizat ECDC într-un comunicat.