Autoritatea Naţională de Sănătate (NHS) a deschis mai multe centre de vaccinare împotriva mpox la nivel naţional, după ce a detectat un nou caz de infectare cu tulpina mortală. Agenţia de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) a declarat că noul caz nu are nicio legătură cu cele anterioare identificate în Anglia.
Douăsprezece noi centre vor oferi vaccinuri persoanelor considerate ca fiind cu risc crescut, după ce un nou caz de infectare cu varianta mai mortală de mpox a fost raportat în Anglia.
UKHSA a anunţat la sfârşitul săptămânii că a fost detectat un alt caz al cladei lb, acesta fiind cel de-al optulea caz confirmat în Marea Britanie din octombrie anul trecut.
Până acum, vaccinurile erau disponibile în Regatul Unit numai la centrele din Londra, Brighton şi Manchester.
NHS va oferi vaccinul persoanelor care prezintă un risc mai mare decât media de a contracta virusul, cum ar fi bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi şi cei cu parteneri multipli.
Agenţia guvernamentală a declarat că riscul pentru populaţie rămâne scăzut. Varianta clada lb este o nouă formă a virusului care este legată de o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în luna august 2024.
UKHSA a declarat că noul caz - detectat la Londra la un pacient care se întorsese recent din Uganda, unde se înregistrează o transmitere comunitară a variantei - nu are nicio legătură cu cazurile anterioare identificate în Anglia.
„În contextul epidemiei din unele părţi ale Africii, ne aşteptăm să vedem cazuri ocazionale importate de mpox clada Ib în Regatul Unit”, a adăugat UKHSA.
Clada Ib circulă, în ultimele luni, în mai multe ţări din Africa. Au fost detectate cazuri cu noua variantă şi în mai multe ţări din Europa, inclusiv Belgia, Franţa, Germania, Suedia, precum şi în Canada şi Statele Unite.
Care sunt simptomele mpox?
Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, boala virală se poate răspândi între oameni, în principal prin contact apropiat, şi ocazional prin intermediul obiectelor şi suprafeţelor care au fost atinse de o persoană infectată cu mpox.
Mpox este cauzată de un virus din aceeaşi familie cu variola, familia poxvirusurilor. Poxvirusurile se transmit in mod direct sau indirect de la animale la om, iar comparativ cu alte virusuri, au un grad crescut de rezistenta in mediu uscat si la temperaturi ridicate, ceea ce le face sa persiste perioade lungi de timp pe suprafetele şi in materialele infectate.În ciuda rezistenţei virusului, boala nu este înalt contagioasă, răspândirea de la om la om presupunând un contact direct prelungit.
Simptomele comune ale Mpox includ erupţii cutanate care durează între 2-4 săptămâni, care pot fi însoţite de febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, energie scăzută şi ganglioni limfatici umflaţi. Erupţia cutanată arată ca nişte vezicule şi poate afecta faţa, palmele, tălpile picioarelor, zona inghinală, regiunile genitale şi anale, gura, gâtul sau ochii..
„Dacă sunteţi infectat cu mpox, durează de obicei între cinci şi 21 de zile până când apar primele simptome”, spune dr. Kathryn Basford, într-un articol din presa britanică. „Simptomele la care trebuie să fim atenţi includ febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflaţi şi oboseală, urmate de o erupţie cutanată care începe de obicei pe faţă şi se răspândeşte în alte părţi ale corpului. Erupţia progresează de la leziuni plate la umflături, apoi vezicule pline de lichid şi, în cele din urmă, cruste care în cele din urmă cad", a precizat medicul.
Boala durează de obicei două până la patru săptămâni şi este în general uşoară, dar în unele cazuri poate fi severă, cu complicaţii mortale.
Oamenii confundă adesea erupţiile cu varicela, care esteo afecţiune mai uşoară.
„Este foarte important să reţineţi că aceste simptome pot fi, de asemenea, asociate cu infecţii mai frecvente, cum ar fi varicela, astfel încât este important să vă adresaţi unui profesionist din domeniul sănătăţii şi, dacă este necesar, să vă testaţi”, adaugă medicul.
Potrivit medicului, cei mai expuşi riscului sunt cei care sunt în contact strâns cu o persoană infectată cu mpox, inclusiv membrii familiei, partenerii sexuali, precum şi lucrătorii din domeniul sănătăţii, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, persoanele cu sisteme imunitare slăbite şi persoanele din regiunile în care mpox se răspândeşte.
Persoanele care au călătorit recent sau care au fost în contact strâns cu cineva care a călătorit recent în zone din Africa Centrală sau de Est unde există focare de mpox prezintă un risc mai mare de a contracta virusul.
În 2022 cazuri de variola maimuţei au fost raportate în mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România. Până în octombrie 2024, în România au fost confirmate 48 de cazuri de mpox, iar în Europa s-au înregistrat 28.176 cazuri de mpox.
Apariţia acestor cazuri a stârnit îngrijorarea comunităţii medicale şi instituţiilor internaţionale prin caracterul neobişnuit al epidemiei de-a lungul timpului, focarele de variola maimutei fiind în mod normal raportate în rândul populaţiilor rurale de pe continentul african.
Citeşte şi:
Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox