Un virus comun creşte riscul de boală Crohn, au descoperit cercetătorii

Un virus comun creşte riscul de boală Crohn, au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au descoperit că un virus herpetic contagios, care infectează aproximativ 95% din populaţie, până la vârsta adultă, fiind foarte uşor transmisibil prin intermediul fluidelor corporale şi care cauzează mononucleoza, poate creşte, de asemenea, riscul unei persoane de a dezvolta boala Crohn, o afecţiune autoimună debilitantă a tractului gastrointestinal.

Boala Crohn, o afecţiune inflamatorie intestinală debilitantă, are mulţi factori contributivi cunoscuţi, inclusiv modificări bacteriene în microbiom care favorizează un mediu inflamator.

Este cunoscut faptul că, virusul Epstein-Barr (EBV) contribuie la creşterea riscului de apariţie a altor boli autoimune, inclusiv scleroza multiplă, lupusul şi artrita reumatoidă, dar asocierea cu boala Crohn nu a fost recunoscută până acum.

Acum, pentru prima dată, boala Crohn a fost legată de un virus - în special, virusul Epstein-Barr (EBV), cunoscut mai ales pentru faptul că provoacă mononucleoza infecţioasă (mono).

Cercetătorii au analizat probe de sânge obţinute periodic de la o cohortă mare de tineri recruţi militari, căutând anticorpi împotriva unei game largi de virusuri.

Militarii al căror sânge conţinea anticorpi anti-EBV, demonstrând că au fost infectaţi cândva cu virusul, erau de trei ori mai predispuşi să dezvolte boala Crohn, comparativ cu recruţii fără aceşti anticorpi, au raportat cercetătorii în revista Gastroenterology.

Infecţiile cu EBV ale participanţilor au precedat probabil diagnosticarea bolii Crohn cu cinci până la şapte ani, au declarat miercuri cercetătorii.

Ulterior, într-un grup mare de copii ai căror părinţi sau fraţi aveau boala Crohn, cercetătorii nu au putut găsi dovezi că infecţiile cu EBV au crescut riscul copiilor de a dezvolta boala. Aceştia au speculat că rudele de gradul întâi cu boala Crohn i-ar fi putut expune deja la un risc crescut, ceea ce ar fi umbrit asocierea cu EBV.

Cercetătorii ăşi propun să afle ce face virusul Epstein-Barr la nivel molecular pentru a face oamenii mai susceptibili la boala Crohn.

„Trebuie să înţelegem exact modul în care EBV modifică sistemul imunitar care duce la boala Crohn”, a declarat într-un comunicat  conducătorul studiului, dr. Scott Snapper de la spitalul de copii din Boston. „Dacă am putea descoperi mecanismele, am putea găsi noi terapii”, a mai precizat medicul.

viewscnt