Colesterolul crescut, fără risc cardiac asociat? Un studiu de referinţă propune o revizuire a modului de estimare a riscului cardiovascular

Colesterolul crescut, fără risc cardiac asociat? Un studiu de referinţă propune o revizuire a modului de estimare a riscului cardiovascular

Cercetătorii pun sub semnul întrebării concepţia consacrată conform căreia nivelul crescut al colesterolului reprezintă un factor direct în apariţia bolilor cardiovasculare la persoanele cu profil metabolic sănătos. Un studiu recent evidenţiază faptul că indivizii normoponderali (cu greutate normală), cu profil metabolic optim şi care au un regim alimentar cu aport scăzut de carbohidraţi şi bogat în grăsimi (dieta ketogenică), pot prezenta niveluri semnificativ crescute de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută - „colesterol rău") fără a avea un risc cardiovascular proporţional crescut. Analiza prospectivă a demonstrat că principalul factor predictiv al progresiei aterosclerotice nu este concentraţia serică a colesterolului, ci prezenţa şi volumul plăcii ateromatoase preexistente. Aceste constatări subliniază importanţa unei abordări personalizate în evaluarea riscului cardiovascular şi sugerează limitările modelelor tradiţionale de estimare a riscului bazate exclusiv pe indicatori ai profilului lipidic.

Un studiu recent contestă paradigma tradiţională a bolilor cardiovasculare, sugerând că nivelurile ridicate de colesterol nu implică automat un risc cardiovascular crescut.

Studiul pe 100 de persoane cu greutate considerată normală şi sănătoase din punct de vedere metabolic, aflate pe dietă ketogenică, a constatat că nivelurile ridicate de LDL şi apolipoproteină B nu au fost asociate cu acumularea de placă coronariană, conform rezultatelor obţinute prin angio-computer tomografie (angio-CT).

În schimb, volumul plăcii aterosclerotice deja existente s-a dovedit a fi principalul factor predictiv al evoluţiei ulterioare a procesului de formare a plăcii de aterom.

Placa de aterom este formată din depozite de grăsimi, colesterol, celule inflamatorii şi alţi compuşi, fiind una dintre cele mai comune cauze ale bolilor cardiovasculare.

Noi cercetări realizate de Institutul de cercetări din California, The Lundquist Institute, arată că nivelul crescut de colesterol indus de dieta ketogenică nu se corelează cu riscul de apariţie a bolilor de inimă.

Autorii studiului subliniază necesitatea unei evaluări personalizate a riscului cardiovascular, în special în cazul persoanelor cu un regim alimentar sărac în carbohidraţi şi niveluri crescute de colesterol.

Sstudiul prospectiv, desfăşurat pe un an, nu a identificat nicio corelaţie între ateroscleroză şi niveluri extrem de ridicate ale colesterolului la cei 100 de participanţi sănătoşi din punct de vedere metabolic, care urmau o dietă ketogenică de aproximativ cinci ani.

Cercetătorii de la Institutul Lundquist pentru inovaţie biomedicală, din cadrul Centrului medical Harbor-UCLA, în colaborare cu experţi din mai multe instituţii academice, contestă credinţa de lungă durată potrivit căreia colesterolul ridicat este un factor direct în declanşarea bolii coronariene la persoanele cu profil metabolic sănătos.

Publicat pe 7 aprilie, în Journal of the American College of Cardiology: Advances, studiul a analizat 100 de adulţi sănătoşi metabolic care urmau o dietă ketogenică pe termen lung, cu niveluri crescute de LDL. Aceşti indivizi prezentau valori ridicate de LDL-C şi ApoB, dar fără dovezi de boală coronariană la momentul iniţial şi fără progresie a bolii în timp.

Rezultatele sugerează că, în această populaţie specifică, markerii tradiţionali ai colesterolului ar putea să nu fie predictivi pentru riscul de boli cardiovasculare, aşa cum se credea anterior. Autorii subliniază importanţa cercetărilor suplimentare şi necesitatea unei abordări mai personalizate în evaluarea şi tratamentul riscului cardiovascular.

Boala cardiovasculară este principala cauză de deces la nivel mondial, ceea ce face ca diagnosticul şi evaluarea riscului să fie priorităţi majore. Teoria dominantă privind riscul cardiovascular, ipoteza lipidică - modelul etiopatogenic predominant al riscului cardiovascular - susţine că nivelurile crescute de apolipoproteină B (ApoB) şi colesterol LDL-C reprezintă factori de risc semnificativi şi ţinte principale ale tratamentului. Cu toate acestea, noua cercetare pune sub semnul întrebării relevanţa acestei ipoteze în cazul persoanelor sănătoase metabolic ale căror niveluri de colesterol cresc ca răspuns la o dietă ketogenică - adesea adoptată pentru gestionarea unor probleme mentale sau fizice importante.

Rolul dietelor ketogenice în sănătate şi risc cardiovascular

Pe măsură ce dovezile privind eficienţa reducerii carbohidraţilor în afecţiuni cronice precum diabetul, boala inflamatorie intestinală sau tulburările bipolare se acumulează, evaluarea riscului cardiovascular asociat colesterolului crescut indus de regimul alimentar devine tot mai importantă. În ciuda efectelor benefice evidente, această terapie este adesea descurajată de medici din cauza presupusului risc cardiac crescut.

Studiul a analizat relaţia dintre LDL-C, ApoB şi progresia plăcii aterosclerotice la un subgrup de persoane care urmează diete low-carb şi prezintă fenotipul LMHR - Lean Mass Hyper-Responders / Hiper-respondenţi cu greutate corporală scăzută şi profil metabolic optim.

Acest profil metabolic unic include niveluri crescute de LDL-C şi ApoB, în ciuda unor markeri metabolici altfel sănătoşi: trigliceride scăzute, HDL crescut, tensiune arterială redusă, rezistenţă scăzută la insulină şi Indice de Masă Corporală (IMC) scăzut.

Cercetătorii nu au identificat nicio corelaţie între progresia plăcii aterosclerotice şi expunerea cumulativă, variaţiile sau valorile iniţiale ale ApoB şi LDL-C. În schimb, volumul iniţial al plăcii aterosclerotice s-a dovedit a fi cel mai robust factor predictiv al evoluţiei sale ulterioare.

Aceste rezultate sugerează că nivelul crescut de colesterol nu este întotdeauna un indicator al progresiei plăcii şi că persoanele cu fenotip LMHR pot beneficia de evaluări suplimentare prin imagistică cardiacă pentru o evaluare mai precisă a riscului cardiovascular.

Implicaţii pentru practica medicală şi evaluarea riscului

Rezultatele susţin cercetări anterioare ale aceleiaşi echipe, care arătau că persoanele cu greutate corporală normală şi cu metabolism sănătos, care dezvoltă niveluri ridicate de colesterol ca răspuns la o dietă săracă în carbohidraţi prezintă niveluri similare de placă coronariană cu un grup de control atent selectat, cu valori normale ale LDL (colesterolului rău). Aceste rezultate indică faptul că valorile crescute ale LDL, determinate de adoptarea unei diete ketogenice, nu sunt neapărat asociate cu un risc crescut de dezvoltare a plăcii aterosclerotice.

Cercetarea a fost coordonată de Dr. Matthew Budoff, MD, director de program şi de imagistică cardiacă CT, şi profesor de medicină la David Geffen School of Medicine, UCLA. Studiul a fost realizat împreună cu cercetători independenţi: Nick Norwitz, PhD, Dr. Adrian Soto-Mota, MD, şi Dave Feldman, fondatorul Citizen Science Foundation, care a asigurat finanţarea prin crowdfunding.

„Este important ca medicii şi publicul larg să conştientizeze că evaluarea riscului trebuie să fie ghidată de date şi adaptată la condiţiile individuale,” a declarat Matthew Budoff, director de program şi de imagistică cardiacă CT, şi profesor de medicină la facultatea d medicină a UCLA. „Existenţa acestui fenotip indică faptul că în anumite cazuri ar trebui utilizaţi markeri sau investigaţii complementare pentru evaluarea sănătăţii metabolice”, a subliniat medicul.

Studiul subliniază necesitatea extinderii evaluării riscului cardiovascular printr-o abordare personalizată care să includă imagistica cardiacă. De asemenea, cercetătorii pledează pentru o abordare multidisciplinară şi flexibilă în investigarea riscului cardiovascular la persoanele cu greutate corporală normală şi cu metabolism sănătos, care se bazează adesea pe diete sărace în carbohidraţi pentru gestionarea bolilor cronice.

viewscnt