Muşchii picioarelor ar putea servi drept sistem de avertizare timpurie pentru insuficienţa cardiacă, conform unui studiu

Muşchii picioarelor ar putea servi drept sistem de avertizare timpurie pentru insuficienţa cardiacă, conform unui studiu

Cercetătorii de la Institutul canadian de Inginerie Biomedicală al Universităţii din Toronto (U of T) au descoperit că studierea fluxului sanguin în muşchii picioarelor poate ajuta la detectarea bolilor cardiovasculare mai devreme decât testele standardizate, deschizând calea către un tratament mai precoce şi rezultate mai bune pentru pacienţi.

În timp ce imagistica medicală a îmbunătăţit capacitatea de a detecta probleme specifice inimii, cum ar fi rigidizarea sau cicatrizarea ţesutului cardiac, aceste teste nu detectează, de obicei, semne mai timpurii de probleme în alte părţi ale corpului.

Într-adevăr, cercetările anterioare sugerează că reglarea deficitară a fluxului sanguin în muşchii picioarelor poate apărea înainte de modificări similare în inimă şi ar putea chiar explica simptome precum oboseala sau dificultatea de a face exerciţii fizice.

„Studiul nostru pune în lumină o lacună importantă în modul în care detectăm HFpEF înainte ca inima să fie afectată ireversibil”, spune Hai-Ling Margaret Cheng, profesor la Institutul de Inginerie Biomedicală şi cercetător principal în cadrul proiectului, într-un comunicat al U of T, publicat pe 14 februarie.

HFpEF, sau insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie conservată, este o afecţiune frecventă şi dificilă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta progresează discret şi prezintă puţine simptome până când devine gravă şi dificil de tratat.

Noua cercetare sugerează că modificările vasculare din muşchiul piciorului ar putea servi ca un semn de avertizare mai timpuriu şi mai accesibil al bolii.

Pentru a explora această idee, echipa de cercetare a utilizat un tip special de scanare RMN care urmăreşte modul în care vasele de sânge răspund la stres. Ei au testat această metodă într-un model preclinic de HFpEF indusă de diabet, concentrându-se pe modificările fluxului sanguin atât în inimă, cât şi în muşchiul gambei. Ei au constatat că, la subiecţii diabetici, problemele de reglare a fluxului sanguin în muşchiul gambei au apărut cu luni înainte ca probleme similare să fie observate în inimă. Acest lucru sugerează că muşchiul gambei poate oferi o locaţie mai bună pentru a surprinde HFpEF în stadiile sale incipiente.

„Rezultatele noastre arată că, analizând fluxul sanguin în picioare, am putea detecta problemele mult mai devreme decât am face-o concentrându-ne doar pe inimă”, spune cercetătarea principală a studiului, Sadi Loai, care şi-a finalizat doctoratul în inginerie biomedicală la U of T.

Acest lucru ar putea face o mare diferenţă în modul în care diagnosticăm şi tratăm această afecţiune, spune ea.

Cercetătorii ăşi propun în continuare să testeze pacienţii umani cu factori de risc pentru HFpEF pentru a determina dacă platforma RMN poate, într-adevăr, să identifice boala mai devreme decât metodele convenţionale de diagnosticare.

Scopul final este diagnosticarea precoce, atunci când această boală poate fi tratabilă,dar şi o nouă direcţie în tratarea unei afecţiuni a cărei prevalenţă este în creştere şi care a devenit cea mai frecventă formă de insuficienţă cardiacă.

Studiul a fost publicat recent în revista Discover Medicine.

viewscnt