Diabetul de tip 2 se ameliorează sau intră în remisie odată cu scăderea în greutate, potrivit unui studiu

Diabetul de tip 2 se ameliorează sau intră în remisie odată cu scăderea în greutate, potrivit unui studiu

Cu cât pierd mai multă greutate persoanele cu diabet zaharat de tip 2, cu atât cresc şansele ca boala să intre parţial sau chiar complet în remisie, potrivit unei noi analize publicate miercuri în The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Analizând 22 de studii randomizate anterioare care testau intervenţiile de scădere în greutate la pacienţii supraponderali sau obezi cu diabet de tip 2, cercetătorii au constatat remisia completă a bolii la jumătate dintre cei care au pierdut între 20% şi 29% din greutatea lor corporală. 

Aproape 80% dintre pacienţii care au pierdut 30% din greutatea corporală păreau să nu mai aibă deloc diabet.

Asta înseamnă că nivelul hemoglobinei A1c - o măsură standard care reflectă nivelul mediu al glicemiei din ultimele luni - sau nivelul glicemiei la jeun (la post) au revenit la normal, fără a utiliza niciun medicament pentru diabet.

Niciunul dintre cei care au pierdut mai puţin de 20% din greutatea corporală nu a obţinut o remisiune completă, dar unii indivizi au obţinut o remisiune parţială, cu niveluri ale hemoglobinei A1c şi ale glicemiei la jeun revenite aproape la normal.

Remisia parţială a fost observată la aproximativ 5% dintre cei care au pierdut mai puţin de 10% din greutatea corporală, iar acest procent a crescut constant odată cu creşterea pierderii în greutate, ajungând la aproape 90% în rândul celor care au pierdut cel puţin 30%.

În general, pentru fiecare scădere cu 1 punct procentual a greutăţii corporale, probabilitatea de a obţine o remisie completă a crescut cu aproximativ 2 puncte procentuale, iar probabilitatea de a obţine o remisie parţială a crescut cu aproximativ 3 puncte procentuale, indiferent de vârstă, sex, rasă, durata diabetului, controlul glicemiei sau tipul intervenţiei de pierdere în greutate.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă 96% din toate cazurile de diabet diagnosticate şi mai mult de 85% dintre adulţii cu această boală sunt supraponderali sau obezi, au remarcat cercetătorii.

„Dezvoltarea recentă a medicamentelor eficiente pentru pierderea în greutate, dacă ar fi accesibile tuturor celor care ar putea beneficia, ar putea juca un rol esenţial” în reducerea prevalenţei diabetului şi a complicaţiilor acestuia, au spus cercetătorii.

viewscnt