Un studiu inovator a scos la iveală un actor ascuns în boala Parkinson - 24-OHC, un metabolit al colesterolului care alimentează răspândirea aglomerărilor de proteine dăunătoare în creier.
Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate ale acestui metabolit accelerează deteriorarea neuronilor şi disfuncţia motorie, în timp ce blocarea producţiei sale la şoareci a încetinit semnificativ progresia bolii.
Această descoperire deschide calea către potenţiale tratamente care vizează metabolismul colesterolului, oferind speranţe pentru încetinirea sau chiar stoparea bolii Parkinson.
Metabolitul colesterolului legat de progresia bolii Parkinson
Cercetătorii de la Universitatea Wuhan au identificat un produs secundar al colesterolului care ar putea juca un rol-cheie în boala Parkinson.
Studiul lor, publicat marţi în revista PLOS Biology, sugerează că acest metabolit contribuie la două caracteristici majore ale bolii: formarea corpilor Lewy şi pierderea neuronilor producători de dopamină din creier.
Descoperirile indică faptul că blocarea acestui metabolit sau prevenirea producerii sale ar putea fi o strategie promiţătoare pentru tratarea bolii Parkinson.
Cum se răspândeşte boala Parkinson în creier
Boala Parkinson apare atunci când proteina alfa-sinucleină (alfa-Syn) formează aglomerări cunoscute sub numele de corpi Lewy, care se răspândesc între celulele creierului şi duc în cele din urmă la moartea neuronilor dopaminergici.
Acest studiu a explorat ce determină răspândirea acestor aglomerări proteice dăunătoare. Cercetătorii s-au concentrat asupra 24-hidroxicolesterolului (24-OHC), un produs secundar al colesterolului găsit în cantităţi mari în creierul persoanelor cu Parkinson.
Ei presupun că, întrucât nivelurile de 24-OHC cresc odată cu vârsta, acesta poate fi un factor-cheie în evoluţia bolii.
Blocarea metabolismului colesterolului încetineşte progresia bolii
După ce au confirmat că nivelurile de 24-OHC erau mai ridicate în sângele pacienţilor cu boala Parkinson, precum şi într-un model de şoarece al bolii, cercetătorii au blocat producţia acestuia în modelul de şoarece prin eliminarea enzimei care îl creează din colesterol.
Acest lucru a redus atât răspândirea neurofibrilelor alfa-Syn dăunătoare, cât şi deteriorarea neuronilor dopaminei în acea parte critică a creierului.
Experimente suplimentare cu neuroni cultivaţi în vase de laborator au arătat că adăugarea de 24-OHC a determinat transformarea alfa-Syn normală în neurofibrile alfa-Syn dăunătoare. Injectarea şoarecilor cu aceste neurofibrile a dus la o răspândire mai mare a corpilor Lewy, la o degenerare mai mare a neuronilor dopaminergici şi la deficite motorii mai mari decât injectarea acestora cu neurofibrile alfa-Syn formate în absenţa 24-OHC.
Prin urmare, medicamentele care împiedică transformarea colesterolului în 24-OHC ar putea fi un tratament eficient pentru această boală, au concluzionat autorii cercetării.
O nouă ţintă terapeutică pentru boala Parkinson
Potrivit autorilor, colesterolul 24-hidroxilază CYP46A1 joacă un rol esenţial în progresia patologiei α-sinucleinei în boala Parkinson, subliniind potenţialul său ca potenţială ţintă terapeutică.