Studiu: Anumite contraceptive, asociate cu un risc uşor crescut de infarct şi AVC

Studiu:  Anumite contraceptive, asociate cu un risc uşor crescut de infarct şi AVC

Anumite contraceptive pot prezenta un risc uşor crescut de infarct miocardic  (atac de cord) şi AVC (accident vascular cerebral) la femei, conform unui studiu recent de proporţii care adaug noi dovezi legate de aceste riscuri ale contraceptivelor. Deşi riscul general identificat este foarte scăzut, cercetătorii au declarat că medicii ar trebui să ştie despre el atunci când prescriu anumite contraceptive hormonale.

În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au analizat datele a peste două milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani din Danemarca. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 11 ani, cercetătorii au observat 4.730 de AVC şi 2.072 cazuri de infarct miocardic în rândul acestor femei.

Aceste informaţii au fost ulterior comparate cu fişele medicale ale participantelor pentru a afla dacă le fusese prescrisă contracepţie hormonală - contraceptive orale combinate, tablete ce conţineau numai progesteron, dispozitive intrauterine hormonale, implanturi contraceptive, injecţii, plasturi şi inele vaginale.

Echipa, condusă de experţi de la Universitatea din Copenhaga, a constatat că, în cazul femeilor care au luat pastile cu estrogen-progesteron - contraceptivul hormonal utilizat cel mai frecvent de femeile din cadrul studiului - se pare că exista un risc de două ori mai mare de infarct sau de AVC.

Contraceptivele care conţin doar progesteron - tablete şi implanturi - au prezentat un risc uşor crescut, deşi mai mic în comparaţie cu cel al combinaţiei de pastile, au constatat cercetătorii.

Însă, contraceptivele combinate non-orale, cum ar fi inelul vaginal şi plasturele contraceptiv, păreau să prezinte riscuri mai mari.

Inelul vaginal a fost asociat cu un risc de 2,4 ori mai mare de AVC şi cu un risc de 3,8 ori mai mare de infarct miocardic, în timp ce plasturele părea să prezinte un risc de 3,4 ori mai mare de AVC.

Cercetătorii au subliniat însă că „riscurile sunt mici".

Ca răspuns la studiu, dr. Sonya Babu-Narayan, director la Fundaţia Britanică a Inimii şi cardiolog, a declarat că pacientele n-ar trebui să fie prea alarmate de aceste constatări dacă utilizează sau iau în considerare începerea contracepţiei hormonale. Riscul suplimentar de infarct şi de AVC este foarte scăzut pentru marea majoritate, fiind echivalent cu un infarct la fiecare 10.000 de femei care utilizează anticoncepţionale hormonale timp de un an. Sarcina în sine creşte, de asemenea, riscul de a dezvolta cheaguri de sânge, AVC şi infarct, a adăugat medicul.

„Vă rugăm să nu întrerupeţi utilizarea contracepţiei pe baza acestui studiu. Riscul de AVC şi de infarct în timpul sarcinii şi în perioada postnatală este semnificativ mai mare decât riscurile raportate în acest studiu legat de contraceptive. (...) Dacă aveţi alţi factori de risc pentru AVC şi boli de inimă, atunci merită să discutaţi cu echipa medicală pentru a analiza cele mai sigure opţiuni, cum ar fi steriletul hormonal", a comentat rezultatele dr. Becky Mawson, specialist în asistenţă medicală primară, lector la Universitatea din Sheffield şi medic de familie specializat în sănătate sexuală şi reproductivă, pntru The Independent.

Cercetătorii au precizat în studiu că pot exista unele diferenţe în ceea ce priveşte numele unor produse contraceptive disponibile şi popularitatea anumitor metode contraceptive de la o ţară la alta.

Într-un editorial asociat, Therese Johansson, de la Institutul Regal de Tehnologie din Suedia, a declarat că opt din zece femei din întreaga lume folosesc contracepţie hormonală la un moment dat. Ea a spus că problemele cardiace examinate în cercetare sunt „rare" la femei tinere, cum sunt cele implicate în studiu.

„Cel mai frecvent utilizat contraceptiv hormonal, pastila cu combinaţia estrogen-progesteron, a fost asociat cu o creştere de două ori a riscului de AVC ischemic şi infarct miocardic", a scris ea. „Ceea ce se traduce printr-un AVC ischemic suplimentar la fiecare 4.760 de femei care utilizează tratamentul combinat timp de un an şi un infarct miocardic suplimentar la fiecare 10.000 de femei pe an de utilizare".

Însă ea a adăugat că „este important de reţinut că riscul absolut rămâne scăzut. Totuşi, aceste efecte secundare sunt grave şi, având în vedere că aproximativ 248 de milioane de femei folosesc zilnic contraceptive hormonale, rezultatele au implicaţii importante".

Johansson a subliniat că studiul a constatat că sistemul intrauterin cu eliberare de levonorgestrel - un hormon pregestativ cu acţiune antiestrogenică „a fost singurul contraceptiv hormonal care nu a fost asociat cu un risc crescut, ceea ce face ca această opţiune să fie mai sigură pentru sănătatea cardiovasculară".

Specialiştii  fac apel la campanii educaţionale pentru a ajuta femeile să facă alegeri în cunoştinţă de cauză, alături de formarea furnizorilor de servicii medicale pentru a asigura o consiliere consecventă şi bazată pe dovezi.

Studiul a fost publicat miercuri în revista ştiinţifică The BMJ.

viewscnt