Cercetătorii au dezvoltat o moleculă sintetică „promiţătoare" pentru restabilirea vederii la pacienţi afectaţi de boli oftalmologice

Cercetătorii au dezvoltat o moleculă sintetică „promiţătoare" pentru restabilirea vederii la pacienţi afectaţi de boli oftalmologice

Conform unui nou studiu, o moleculă sintetică creată de cercetători din Italia s-a dovedit capabilă să „trezească" neuronii retinieni pentru a preveni bolile degenerative ale ochiului, oferind noi speranţe împotriva orbirii progresive.

Comutatorul molecular, denumit Ziapin2, a fost capabil să restabilească răspunsul la lumină al neuronilor retinieni afectaţi de retinită pigmentară şi degenerescenţă maculară legată de vârstă (DMLV), două boli care pot duce la orbire.

Rezultatul, obţinut pe modele preclinice, ridică noi speranţe pentru recuperarea vederii în bolile degenerative ale retinei, conform studiului publicat în revista Nature Communications de Institutul Italian de Tehnologie şi IRCCS Spitalul Policlinico San Martino din Genova, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Milano şi cu sprijinul Fundaţiei Telethon, transmite ANSA.

Retinita pigmentară este o boală genetică relativ rară care afectează una din 3.500 de persoane, în timp ce degenerescenţa maculară legată de vârstă afectează 7-8% din populaţie şi incidenţa acesteia creşte odată cu îmbătrânirea.

Până în prezent, nu există terapii eficiente pentru restabilirea vederii, iar strategii precum protezele retiniene au condus doar la rezultate parţiale.

Această moleculă inovatoare, a fost sintetizată şi testată pentru prima dată în 2020 de cercetătorii italieni, rezultatul fiind publicat într-un articol apărut ăn revista Nature Nanotechnology.

Molecula Ziapin2 este un fototransductor, adică absoarbe lumina şi o transformă într-un semnal electric.

Introdusă în membrana neuronilor, această moleculă modulează excitabilitatea acestora într-un mod dependent de lumină, fără a interfera cu canalele ionice sau cu receptorii neurotransmiţătorilor.

Noul studiu arată că „Ziapin2 este o moleculă foarte promiţătoare pentru restabilirea răspunsurilor vizuale în cazurile de degenerare a fotoreceptorilor”, a declarat mar'i Fabio Benfenati, coordonator al Centrului pentru neuroştiinţă şi tehnologie sinaptică din cadrul IIT/IRCCS.

„Am demonstrat că Ziapin2 este capabil să regenereze antagonismul fiziologic dintre neuronii retinieni „on” (pornit), care semnalează prezenţa luminii, şi cei „off” (oprit), care semnalează absenţa luminii la nivelul celulelor bipolare retiniene.

„Restabilirea activităţii diferenţiale stă la baza răspunsurilor complexe ale retinei la stimulii luminoşi, din care derivă o viziune mai naturală”, a adăugat Benfenati.

În modele preclinice de retinită pigmentară, Ziapin2 a restabilit răspunsurile la lumină şi contrast până la două săptămâni după o singură injecţie intraoculară, fără efecte toxice sau inflamatorii, a adăugat Stefano Di Marco, cercetător la IIT şii profesor la Universitatea din Genova.

Această abordare inovatoare ar putea reprezenta un progres în recuperarea vizuală în bolile degenerative ale retinei, spun autorii.

 

viewscnt