Descoperiri în cancerul ovarian ar putea transforma un tratament eşuat într-unul salvator

Descoperiri în cancerul ovarian ar putea transforma un tratament eşuat într-unul salvator

Bacteriile intestinale sunt de vină pentru eşecul terapiei cu inhibitori ai punctelor de control imunitar pentru cancerul ovarian, relevă o nouă cercetare.

Cercetătorii de la Centrul de cancer al Universităţii din Virginia (UVA) au explicat eşecul terapiei cu inhibitori ai punctelor de control imunitar pentru cancerul ovarian prin descoperirea modului în care bacteriile intestinale interferează cu tratamentul. Medicii ar putea folosi descoperirile pentru a depăşi acest eşec al tratamentului şi a salva vieţile a mii de femei în fiecare an.

Noua descoperire, realizată în laboratorul doctorului Melanie Rutkowski de la departamentul de microbiologie, imunologie şi biologia cancerului al UVA, se referă la modurile surprinzătoare în care microbiomul - colecţia de organisme care trăiesc pe şi în corpul nostru - este vital nu numai pentru menţinerea sănătăţii, ci şi pentru eficacitatea tratamentelor medicale.

În calitate de cercetător de vârf în domeniul microbiomului, dr. Rutkowski este entuziasmată de potenţialul domeniului său de a îmbunătăţi îngrijirea nu doar pentru cancerul ovarian, ci şi pentru multe alte tipuri de cancer. Ea a demonstrat deja, de exemplu, cum un microbiom intestinal nesănătos ajută la răspândirea cancerului de sân. 

„De îndată ce ne naştem, microbiomul intestinal este esenţial pentru educarea sistemului nostru imunitar, astfel încât bolile să fie controlate şi să nu fim afectaţi în acest proces de un răspuns imunitar prea exuberant”, explică ea într-un comunicat

Cercetătorii continuă să descopere impactul de anvergură pe care interacţiunile dintre microbiom şi celulele imune îl au asupra  organismului uman, de la influenţarea sănătăţii metabolice, a sănătăţii organelor şi chiar a relaţiei dintre intestin şi creier. 

„Acesta este motivul pentru care este extrem de important să înţelegem modul în care relaţia dintre microbiom şi sistemul imunitar se modifică în timpul unei boli precum cancerul”, a completat ea. Această cercetare ar putea duce la descoperirea de noi terapii capabile să ajute sistemul imunitar să elimine celulele canceroase

Combaterea cancerului ovarian

Cancerul ovarian ucide peste 10.000 de femei americane în fiecare an, fiind cea mai mortală afecţiune ginecologică malignă din Statele Unite. În ciuda îmbunătăţirilor în gestionarea clinică a bolii, supravieţuirea s-a îmbunătăţit foarte puţin în ultimele câteva decenii. 

Medicii care tratează pacientele cu cancer ovarian au fost încântaţi de potenţialul terapiei cu inhibitori ai punctelor de control imunitar - o formă de imunoterapie care sporeşte capacitatea sistemului imunitar de a distruge cancerul - doar pentru a constata că tumorile ovariene se încăpăţânau să reziste. 

Această abordare de tratament îmbunătăţeşte rezultatele pentru pacienţii cu melanom, cancer de vezică urinară şi alte tipuri de cancer, deci ce este diferit în cazul cancerului ovarian?

Dr. Rutkowski şi echipa sa au găsit în cele din urmă răspunsul în micile elice pe care bacteriile le folosesc pentru a se deplasa. Aceste elice, numite flageli, sunt structuri asemănătoare părului, alcătuite dintr-un material numit flagelină. Cercetătorii au descoperit că flagelina este cheia pentru care terapia cu inhibitori ai punctelor de control imunitar nu ajută pacientele cu cancer ovarian, aşa cum o face în cazul altor tipuri de cancer.

În cazul cancerului ovarian, echipa UVA a stabilit că bacteriile şi flagelina pe care o conţin perturbă succesul tratamentului cu astfel de imunoterapii. Flagelina provoacă comunicaţii celulare haotice care împiedică celulele imunitare să îşi croiască drum în interiorul şi în jurul tumorilor ovariene. 

„Am constatat că tumorile ovariene sporesc capacitatea flagelinei din intestin de a ajunge în mediul tumoral, unde în mod normal nu ar trebui să fie”, a explicat dr. Rutkowski. „Din cauza scurgerilor din intestin, celulele imunitare care recunosc flagelina devin reprogramate pentru a sprijini creşterea tumorii în loc să sprijine uciderea tumorilor în timpul terapiei imunitare”.

Odată cu această descoperire, apărarea tumorilor ar putea fi călcâiul lui Ahile pentru acestea. Cercetătorii au descoperit că, în primele teste de laborator, au putut bloca semnalizarea haotică cauzată de flagelină pentru a restabili eficacitatea imunoterapiei.

La şoarecii ale căror celule imune nu au capacitatea de a recunoaşte flagelina, imunoterapia a indus controlul pe termen lung al creşterii tumorii ovariene la aproape 80% dintre animale, a indicat dr. Rutkowski.

„Faptul că am observat acest răspuns folosind mai multe linii celulare agresive de cancer ovarian sugerează că inhibarea acestei căi are potenţialul de a îmbunătăţi rezultatele clinice pentru pacientele cu cancer ovarian”, a precizat cercetătoarea.

Deşi sunt necesare mai multe cercetări, aceste descoperiri sugerează că ar putea exista încă o modalitate de a transforma imunoterapia cu inhibitori ai punctelor de control imunitar într-un instrument puternic împotriva cancerului ovarian şi, în cele din urmă, de a salva vieţi.

Ideea că recunoaşterea de către celulele imune a flagelinei bacteriene duce la eşecul imunoterapiei este oarecum opusă faţă de ceea ce se ştie despre modul în care această cale influenţează comportamentul celulelor imune. 

„Credem că există un motiv unic pentru care flagelina inhibă răspunsul imunoterapiei pentru cancerul ovarian în mod specific, şi acesta este un domeniu pe care îl investigăm în mod activ în prezent”, a precizat dr. Rutkowski.

Rezultatele de supravieţuire pe care cercetătorii le-au obţinut la şoarecii cărora le lipseşte capacitatea de a recunoaşte flagelina „sunt extraordinare, mai ales dacă vom reuşi să transpunem aceste observaţii în studiile clinice", a adăugat cercetătoarea de la UVA. 

Echipa are mari speranţe că această cercetare va contribui la stabilirea potenţialului pe care inhibarea capacităţii celulelor imune de a recunoaşte flagellina bacteriană îl poate avea pentru pacientele cu cancer ovarian.

Această cercetarea de ultimă oră privind cancerul ovarian face parte dintr-un efort mai amplu al UVA, numit Iniţiativa transuniversitară privind microbiomului, pentru a înţelege mai bine şi a exploata microbiomul cu scopul de a îmbunătăţi sănătatea umană.

Cercetarea, care a fost publicată în revista Cancer Immunology Research pe 11 februarie, a fost finanţată de Institutul Naţional de Cancer din Statele Unite.

viewscnt