Enzima care ar putea opri creşterea celor mai agresive tumori cerebrale

Enzima care ar putea opri creşterea celor mai agresive tumori cerebrale

Cercetătorii au identificat o enzimă-cheie ca ţintă terapeutică pentru combaterea celor mai agresive forme de cancer cerebral.  Inhibarea acesteia ar putea împiedica sinteza zaharurilor şi grăsimilor necesare dezvoltării tumorale, oferind o direcţie promiţătoare pentru viitoarele terapii oncologice.

Glioblastomul este o tumoră cerebrală cu creştere rapidă, care se dezvoltă din celulele gliale. Potrivit Glioblastoma Foundation, aproximativ 15.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu această formă letală de cancer cerebral.

O echipă de cercetători de la Ohio State University Comprehensive Cancer Center - Arthur G. James and Richard J. Solove Research Institute a descoperit că inhibarea unei enzime, numită PGM3, poate bloca dezvoltarea glioblastomului, cea mai agresivă şi letală formă de tumoră cerebrală.

Această enzimă are un rol esenţial în calea de sinteză a hexozaminelor, un proces metabolic implicat în glicozilarea proteinelor şi lipidelor - mecanisme prin care tumorile reuşesc să se dezvolte rapid.

Glicozilarea lipidică este un proces prin care molecule de zahăr se leagă de lipidele din organism, favorizând înmulţirea celulelor.

Echipa de la Ohio State consideră că inhibarea PGM3 ar putea reduce creşterea tumorilor şi ar putea duce la eliminarea celulelor canceroase în glioblastom.

„Am identificat o nouă ţintă terapeutică, PGM3. Blocarea acestei enzime permite întreruperea conexiunii dintre sinteza de zaharuri şi grăsimi în celule, ceea ce contribuie la stoparea dezvoltării cancerului. Vizând această enzimă, putem dezvolta tratamente mai eficiente pentru glioblastom, o tumoră cerebrală care, în prezent, are opţiuni terapeutice extrem de limitate”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Deliang Guo, director fondator al Center for Cancer Metabolism, citat într-un comunicat.

Studiul aduce în atenţie o abordare inovatoare pentru tratamentul glioblastomului, oferind speranţe în dezvoltarea viitoare a terapiilor oncologice, potrivit echipei de cercetare.

Glioblastomul este cea mai letală tumoră cerebrală primară, cu o supravieţuire medie estimată între 12 şi 16 luni de la momentul diagnosticului, în ciuda terapiilor complexe aplicate.

Echipa de cercetare a inclus şi specialişti din Franţa, precum şi colaboratori de la University of California-Los Angeles, University of California-Irvine şi University of Louisville.

Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna aceasta în revista Science Advances.

viewscnt