Un set promiţător de biomarkeri ar putea duce la identificarea precoce a persoanelor cu un risc ridicat de a dezvolta cancer pancreatic.
Cancerul pancreatic are cel mai prost prognostic la nivel mondial, doar 13% dintre pacienţii diagnosticaţi supravieţuind timp de 5 ani sau mai mult după diagnosticul iniţial.
Depistarea precoce a cancerului pancreatic este principala preocupare a majorităţii cercetărilor din acest domeniu, deoarece are potenţialul de a face o diferenţă substanţială în tratamentul şi supravieţuirea pacienţilor. Cu toate acestea, ratele de supravieţuire rămân scăzute din cauza naturii vagi a simptomelor în stadiu incipient asociate cu acest cancer şi, ulterior, a stadiului avansat al bolii la momentul diagnosticării.
Identificarea mai multor biomarkeri ar putea avea un impact profund asupra capacităţii de a identifica pacienţii cu risc de a dezvolta cancer pancreatic într-un stadiu incipient.
În prezent, cercetătorii de la Facultatea de Medicină Trinity College din Dublin se concentrează asupra leziunilor chistice pancreatice pentru a aborda identificarea pacienţilor care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer pancreatic, în vederea îmbunătăţirii ratelor de supravieţuire.
Studiul lor a fost publicat recent în revista Scientific Reports, aflată în portofoliul prestigioasei reviste Nature.
Leziunile chistice pancreatice sunt saci plini cu lichid care pot fi găsiţi pe sau în interiorul pancreasului. Există multe tipuri diferite de leziuni chistice pancreatice, unele fiind benigne, iar altele având potenţialul de a se transforma în cancer pancreatic. Din păcate, capacitatea de a identifica leziunile chistice pancreatice cu cele mai mari şanse de a evolua spre cancer şi, prin urmare, denumite „cu risc ridicat”, este destul de redusă.
Cercetările din cadrul laboratorului Trinity au identificat o serie de factori în sângele pacienţilor şi în lichidul din leziunile chistice pancreatice, care pot fi găsiţi la niveluri diferite la pacienţii care prezintă un risc scăzut sau un risc ridicat de a dezvolta cancer pancreatic.
Aceşti factori, sau „biomarkeri”, au fost combinaţi în acest studiu pentru a crea un set unic de biomarkeri care prezintă o acurateţe ridicată în ceea ce priveşte capacitatea de a face distincţia între pacienţii cu risc scăzut şi cei cu risc ridicat de cancer pancreatic.
În prezent, există mai multe seturi de orientări clinice la nivel mondial utilizate pentru a separa pacienţii în grupuri de risc pe baza prezentării clinice şi a simptomelor acestora. Cu toate acestea, existenţa mai multor seturi de orientări la nivel mondial indică lipsa unui acord între clinicieni cu privire la cea mai bună modalitate de separare a pacienţilor în grupuri de risc. Ca atare, capacitatea de a distinge pacienţii cu risc scăzut de cei cu risc ridicat este imperfectă şi, prin urmare, ar putea contribui la problema generală a depistării precoce a acestui cancer, spun specialiştii.
Rezultatele raportate în acest studiu descriu dereglarea proteinelor şi a materialului genetic în boala pancreatică, demonstrând, totodată, utilitatea lor potenţială ca biomarkeri ai riscului de cancer pancreatic al pacienţilor.
În timp ce aceste date rămân să fie validate într-o cohortă independentă mai mare, setul de biomarkeri identificat ar putea avea un impact profund asupra capacităţii clinice de a identifica pacienţii cu risc de a dezvolta cancer pancreatic într-un stadiu incipient.
Activitatea grupului a generat patru seturi mari de date care sunt acum disponibile publicului pentru a fi descărcate şi utilizate.
Împreună, aceste seturi de date pot fi combinate într-un set de date mai mare, unic, care nu a fost disponibil online până acum şi care poate fi utilizat pentru o multitudine de scopuri de cercetare, cum ar fi dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienţii cu cancer pancreatic sau identificarea căilor biologice cheie implicate în dezvoltarea leziunilor chistice pancreatice sau în progresia către acest cancer.
„Îmbunătăţirea rezultatelor şi a ratelor de supravieţuire pentru pacienţii care se confruntă cu un diagnostic de cancer pancreatic este prioritatea noastră de cercetare" a declarat dr. Laura Kane, cercetător postdoctoral la Research Ireland, într-un comunicat.
„În acest studiu am creat un set promiţător de biomarkeri care are potenţialul de a ne ajuta să identificăm persoanele cu un risc ridicat de a dezvolta cancer pancreatic", a adăugat cercetătoarea.
Speranţa este că, odată cu dezvoltarea ulterioară, acest set de biomarkeri va permite monitorizarea în mod eficient a pacienţilor cu risc ridicat, şi detectarea cancerului pancreatic într-un stadiu incipient şi, prin urmare, va duce la îmbunătăţirea rezultatelor şi ratelor de supravieţuire pentru aceşti pacienţi
Dr. Laura Kane a primit recent o bursă de cercetare postdoctorală de 2 ani de la Research Ireland pentru a continua această activitate sub îndrumarea liderului grupului de cercetare, profesorul Stephen Maher.
Ea spune că cercetare urmăreşte o mai bună înţelegere a biologiei chisturilor pancreatice şi modul în care acestea contribuie la dezvoltarea cancerului pancreatic.
„Munca noastră aspiră să dezvolte o procedură mult mai puţin invazivă pentru a monitoriza aceşti pacienţi, făcând supravegherea mai uşoară atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici”, a precizat ea.