O tehnică chirurgicală revoluţionară ar putea transforma tratamentul cancerului de prostată

O tehnică chirurgicală revoluţionară ar putea transforma tratamentul cancerului de prostată

Progrese în tratamentul cancerului de prostată oferă speranţă pentru păstrarea funcţiei erectile. Metoda aproape dublează proporţia bărbaţilor care îşi menţin funcţia erectilă după operaţia pentru cancer de prostată.

O tehnică chirurgicală menită să îmbunătăţească precizia intervenţiei pentru cancerul de prostată face ca aproape de două ori mai mulţi bărbaţi să-şi păstreze funcţia erectilă, comparativ cu cei care trec prin operaţia standard, potrivit rezultatelor unui studiu clinic condus de cercetători de la University College din Londra (UCL) şi spitalul universitar afiliat (UCLH).

Rezultatele studiului NeuroSAFE PROOF, prezentate la Congresul Asociaţiei Europene de Urologie (EAU 2025), care s-a desfăşurat între 21-24 martie la Madrid, şi publicate luni, în revista The Lancet Oncology, aduc în discuţie posibilitatea unor îmbunătăţiri majore în calitatea vieţii bărbaţilor supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru cancer de prostată, care adesea duce la disfuncţie erectilă şi incontinenţă urinară.

Studiul a evaluat o metodă (numită NeuroSAFE) de conservare a nervilor care străbat straturile externe ale prostatei, despre care se crede că sunt esenţiali pentru menţinerea funcţiei erectile, în timpul operaţiei de extirpare a prostatei. Metoda inovatoare include un test suplimentar pentru a se asigura că toate celulele canceroase sunt eliminate, astfel încât păstrarea nervilor să nu compromită succesul intervenţiei.

În ultimii ani, păstrarea acestor nervi a fost posibilă datorită chirurgiei robotice, care oferă precizia necesară pentru a separa şi conserva straturile exterioare ale prostatei unde se află nervii – un proces cunoscut sub denumirea de „conservare nervoasă”.

Totuşi, în cadrul chirurgiei standard, poate fi dificil de stabilit dacă păstrarea acestor straturi externe creşte riscul de a lăsa în urmă celule canceroase. În multe cazuri, în special atunci când tumora este avansată, chirurgii preferă să nu păstreze nervii pentru a se asigura că tot cancerul este eliminat.

Tehnica NeuroSAFE le permite chirurgilor să verifice în timpul intervenţiei dacă este necesară îndepărtarea de ţesut suplimentar sau nu.

„Rezultatele noastre arată că, prin utilizarea tehnicii NeuroSAFE, aproape de două ori mai mulţi bărbaţi nu trebuie să se confrunte cu pierderea, posibil ireversibilă, a funcţiei erectile după operaţia de prostată. Este o procedură complexă, care necesită experienţă, dar nu este costisitoare, mai ales având în vedere beneficiile pentru pacienţi şi, cel mai important, nu compromite eliminarea cancerului", a declarat luni, dr. Greg Shaw, coordonatorul studiului, de la Institutul de Chirurgie şi ştiinţă intervenţională a UCL şi urolog la UCLH.

NeuroSAFE nu este potrivită pentru toţi pacienţii, deoarece mulţi pot beneficia în siguranţă de chirurgie cu conservare nervoasă folosind tehnici robotice standard. Dar pentru pacienţii mai tineri şi pentru cei care, în mod normal, nu ar fi eligibili pentru conservare nervoasă, oferă o şansă mai mare de a-şi menţine calitatea vieţii, au menţionat medicii specialişti de la UCLH.

Studiul NeuroSAFE PROOF, desfăşurat în cinci spitale din Marea Britanie, este primul studiu controlat şi randomizat care evaluează complet impactul tehnicii NeuroSAFE asupra disfuncţiei erectile şi incontinenţei urinare – două dintre cele mai frecvente efecte adverse ale intervenţiei chirurgicale pentru cancerul de prostată.

Au fost analizate rezultatele a 344 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată, care urmau să fie operaţi şi care nu aveau probleme anterioare de disfuncţie erectilă. Jumătate au fost randomizaţi pentru a primi tehnica NeuroSAFE în timpul operaţiei, iar cealaltă jumătate a urmat chirurgia standard.

La 12 luni după operaţie, 39% dintre bărbaţii din grupul NeuroSAFE aveau disfuncţie erectilă absentă sau uşoară. În grupul celor cu operaţie standard, acest procent era de 23%.

Un an după operaţie, doar 38% dintre cei operaţi cu NeuroSAFE prezentau disfuncţie erectilă severă, comparativ cu 56% în cazul intervenţiei standard.

Tehnica nu a crescut proporţia totală a pacienţilor care au revenit la continenţă completă după 12 luni. Cu toate acestea, pacienţii trataţi prin NeuroSAFE şi-au recăpătat controlul urinar mai rapid decât cei care au avut parte de operaţia standard.

În tehnica NeuroSAFE, disponibilă de peste un deceniu, dar utilizată mai ales în sistemul privat şi în Germania, unde a fost dezvoltată, chirurgul extrage glanda prostatică conservând cât mai mult din ţesutul nervos din jurul acesteia. Prostata este apoi îngheţată rapid, iar mostre din ea sunt examinate de un anatomopatolog în timpul intervenţiei. Dacă se descoperă celule canceroase la marginea prostatei, în zona nervilor importanţi, chirurgul poate îndepărta ţesut suplimentar, sacrificând nervii dar asigurând eliminarea completă a tumorii. Dacă nu se găseşte cancer, operaţia este considerată finalizată.

Această etapă suplimentară de analiză rapidă a prostatei permite ca mai mulţi pacienţi să beneficieze de conservarea nervilor, menţinând în acelaşi timp controlul asupra bolii.

„NeuroSAFE oferă chirurgilor o evaluare în timp real a siguranţei procedurii. În chirurgia robotică standard, decizia de a conserva nervii se bazează pe RMN, pe tuşeul rectal şi pe biopsii efectuate înainte de intervenţie. Însă, în timp ce aceste metode oferă doar o ghidare, NeuroSAFE oferă certitudine. Şi asta deschide opţiunea de chirurgie cu conservare nervoasă pentru mult mai mulţi bărbaţi, fără a compromite controlul asupra cancerului”, a completat dr. Ricardo Almeida-Magana, autor principal al articolului din The Lancet Oncology

„Folosim NeuroSAFE pentru majoritatea celor 2.500 de pacienţi cu cancer de prostată pe care îi tratăm anual, şi e minunat să vedem că această tehnică este evaluată pentru prima dată într-un studiu clinic randomizat. Rezultatele sunt exact cum ne aşteptam: NeuroSAFE permite mai multor pacienţi să beneficieze de conservare nervoasă, ceea ce duce la o recuperare mai bună a funcţiei erectile. Reabilitarea penisului după operaţie poate influenţa şi ea funcţia erectilă, deci şi acest aspect trebuie luat în calcul", a adăugat Derya Tilki, membră a Comitetului Ştiinţific al Congresului EAU 2025 şi profesoară de urologie la Centrul pentru Cancerul de Prostată Martini Klinik din Hamburg, Germania, unde a fost dezvoltată tehnica NeuroSAFE.

Ea a mai precizat că, acest studiu nu a fost conceput pentru a analiza rezultatele pe termen lung în ceea ce priveşte controlul cancerului, „dar pe baza datelor pe care le avem din peste 20 de ani de utilizare a tehnicii, NeuroSAFE nu pare să afecteze aceste rezultate. Ar fi de mare valoare ca aceste rezultate să fie confirmate printr-un alt studiu randomizat”.

viewscnt