Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” şi cu sprijinul MSD România, a lansat joi, iniţiativa „Speranţă şi acţiune împotriva cancerului de sân triplu negativ (TNBC)”, o formă mai agresivă a cancerului de sân, cu tendinţă de metastazare şi risc crescut de recurenţă.
În România, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor şi cu cea mai ridicată rată de mortalitate.
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) deşi reprezintă doar 15-20% din totalul cazurilor de cancer de sân, este responsabil pentru pentru 30-40% din totalul deceselor prin cancer de sân. Este un subtip care afectează în general femeile mai tinere, sub 50 de ani.
Un sondaj al FABC arată că mai mult de unul din doi pacienţi cu TNBC nu a primit suficiente informaţii cu privire la boală şi nu a înţeles etapele din traseul oncologic.
De altfel, nevoia de informaţii se situează printre principalele trei nevoi identificate în rândul pacienţilor cu TNBC.
„Iniţiativa este menită să explice toate etapele din parcursul pacientului cu TNBC şi în acelaşi timp să dea curaj şi siguranţă în navigarea acestor etape în cel mai eficient mod posibil", a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC, citat în comunicat.
Prin acţiuni de informare şi de consolidare a colaborării între medici, autorităţi şi comunităţi de pacienţi, FABC îşi propune să contribuie activ la îmbunătăţirea rezultatelor obţinute la pacienţii cu TNBC, a precizat acesta.
Iniţiativa vine ca răspuns la nevoile pacientelor care se confruntă cu acest tip de cancer, punând accent pe sprijin emoţional, acces la informaţii esenţiale privind traseul pacientului cu TNBC, de la factorii de risc, la diagnosticarea precoce şi opţiunile de tratament disponibile, potrivit unui comunicat al FABC.
Cancerul de sân triplu negativ este un tip de cancer de sân în care celulele canceroase nu au receptorii de estrogen, receptorii de progesteron şi nici niveluri înalte de receptori HER2. De aceea este denumit „triplu negativ”.
Tratamentele care funcţionează pentru alte tipuri de cancer de sân care au aceşti receptori pot să nu constituie o opţiune în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu TNBC.
„În fiecare zi, cel puţin 5 românce primesc diagnosticul de TNBC, un cancer agresiv, cu tendinţă de metastazare şi risc de recidivă mai mari decat in formele non-TNBC. Pentru aceste paciente, intervalul de timp până la stabilirea diagnosticului şi accesul la tratamente adecvate sunt doi dintre factorii cu impact asupra ratelor de supravieţuire", se arată în comunicat.
Conform medicului oncolog de la IOB Daniela Zob, chiar şi atunci când TNBC este diagnosticat precoce, aproximativ 30-40% dintre pacienţi se vor confrunta cu recidiva cancerului după tratamentul cu chimioterapie şi intervenţii chirurgicale neoadjuvante standard.
„Prin urmare, există o nevoie neacoperită de noi opţiuni de tratament. Pentru unele paciente cu TNBC, astăzi, speranţa înseamnă chiar accesul la imunoterapie, opţiune care schimbă paradigma de tratament şi în tratarea acestui tip de cancer, indiferent de stadiul în care este depistat", a afirmat medicul.
Platformă suport informaţional pentru pacientele cu TNBC
Platforma www.onco-plan.ro este un instrument de comunicare şi suport pentru pacienţii care se confruntă cu TNBC, precum şi pentru femeile care prezintă un risc crescut de cancer de a dezvolta acest tip de cancer. Iniţiativa îşi propune să împuternicească femeile să îşi susţină cauza pentru a primi cea mai bună îngrijire posibilă, de la prevenţie, la diagnostic şi la tratament.
Pe această platformă este disponibilă miniseria video „Voci pentru speranţă”, în care mai multe paciente îşi spun povestea, oferind surse de încurajare pentru alte femei aflate în aceeaşi luptă. Cele patru episoade evidenţiază experienţa reală a pacientelor cu TNBC de-a lungul parcursului lor oncologic, care militează pentru o mai bună cunoaştere a bolii şi a traseului oncologic al pacientelor, precum şi pentru prevenţia cancerului de sân.