Se preconizează o creştere a numărului de cazuri şi decese cauzate de cancerul de sân la nivel mondial

Se preconizează o creştere a numărului de cazuri şi decese cauzate de cancerul de sân la nivel mondial

O nouă analiză a Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului (IARC), parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), evaluează povara recentă şi viitoare a cancerului de sân la femei la nivel mondial, cu o examinare detaliată în aproximativ 50 de ţări a unor date de înaltă calitate privind cancerul la nivelul populaţiei. 

Publicat luni în revista Nature Medicine, studiul constată că, în medie, 1 din 20 de femei din întreaga lume va fi diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieţii şi că, dacă ratele actuale continuă, până în 2050 vor exista 3,2 milioane de cazuri noi de cancer de sân şi 1,1 milioane de decese legate de cancerul de sân pe an, iar creşterea va afecta în mod disproporţionat ţările cu un indice de dezvoltare umană scăzut (IDU).

Aceste estimări se bazează pe IARC Observatorul global al cancerului, inclusiv pe datele din Incidenţa Cancerului în cinci continente şi din baza de date privind mortalitatea a agenţiei ONU (OMS).

„În fiecare minut, patru femei sunt diagnosticate cu cancer de sân la nivel mondial şi o femeie moare din cauza acestei boli, iar aceste statistici se înrăutăţesc”, a dcelarat luni dr. Joanne Kim, cercetătoare IARC, una dintre autorii raportului. 

„Toate părţile interesate, în special guvernele, pot atenua sau inversa aceste tendinţe prin adoptarea unor politici de prevenire primară politici de prevenire primară, cum ar fi 'cele mai bune achiziţii' recomandate de OMS pentru prevenirea bolilor netransmisibile, şi prin investiţii în depistarea precoce şi tratament, susţinute de Iniţiativa mondială a OMS privind cancerul de sân, pentru a salva milioane de vieţi în următoarele decenii”, subliniază ea într-un comunicat.

Prezentare generală a poverii globale actuale

La nivel mondial, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor şi al doilea cel mai frecvent tip de cancer în general. 

Se estimează că 2,3 milioane de cazuri noi de cancer de sân şi 670.000 de decese legate de cancerul de sân la nivel mondial în 2022. Povara cancerului de sân nu este distribuită în mod egal în diferitele regiuni ale lumii.

De exemplu, ratele de incidenţă a cancerului de sân au fost cele mai ridicate în Australia şi Noua Zeelandă (~100 de cazuri noi de cancer de sân diagnosticate la 100.000 de femei), urmate de America de Nord şi Europa de Nord, şi cele mai scăzute în Asia de Sud-Centrală (~27 de diagnostice noi la 100 000 de femei), Africa Mijlocie şi Africa de Est. 

Acest tipar este legat de o expunere mai mare la cauze ale cancerului de sân, cum ar fi un consum mai mare de alcool sau niveluri mai scăzute de activitate fizică, în ţările cu IDU ridicat.

Raportul arată că în ţările cu IDU foarte ridicat, la fiecare 100 de femei diagnosticate cu cancer de sân, 17 mor din cauza bolii, în timp ce în ţările cu un IDU scăzut, mai mult de jumătate (56) mor din această cauză. Disparitatea observată este probabil să fie asociată cu inegalităţi în depistarea precoce, diagnosticarea la timp şi accesul la un tratament complet al cancerului de sân.

Raportul arată, de asemenea, că, pe baza ratelor din 2022, la nivel mondial, 1 din 20 de femei va fi diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieţii, iar 1 din 70 va muri din cauza acestei boli.

Povara globală pe grupe de vârstă

La nivel mondial, majoritatea cazurilor de cancer de sân şi a deceselor apar la persoanele cu vârsta de 50 de ani şi peste, care reprezintă 71% din cazurile noi şi 79% din decese. Aproape jumătate (47%) din cazurile de cancer de sân din Africa, de exemplu, sunt diagnosticate la persoane mai tinere de 50 de ani; această proporţie este substanţial mai mare decât în America de Nord (18%), Europa (19%) şi Oceania (22%). Deşi proporţia deceselor cauzate de cancerul de sân care apar la persoanele mai tinere de 50 de ani este mai mică decât cea a incidenţei, variază foarte mult, de la 8% în Europa până la 41% în Africa.

Tendinţe în ceea ce priveşte incidenţa şi ratele de mortalitate

Cercetătorii au constatat că, pe parcursul celei mai recente perioade de 10 ani de date istorice (2008-2017), incidenţa cancerului de sân a crescut cu 1-5% pe an în 27 din cele 50 de ţări (majoritatea ţări cu IDU foarte ridicat) cu date care îndeplinesc criteriile de calitate ale IARC privind incidenţa cancerului pe cinci continente.

În mod important, ratele mortalităţii prin cancer de sân au scăzut în 29 din cele 46 de ţări (cu un IDU foarte ridicat), bazat pe datele OMS privind mortalitatea.

Doar şapte dintre aceste ţări (de exemplu, Belgia şi Danemarca) au atins obiectivul OMS de reducere a ratelor mortalităţii prin cancer de sân cu 2,5% pe an. 

În plus, studiul a observat că ratele mortalităţii prin cancer de sân erau încă în creştere în şapte ţări, dintre care patru aveau unele dintre cele mai scăzute IDU dintre ţările incluse în analiză. Acest lucru evidenţiază inegalitatea progreselor în ceea ce priveşte scăderea mortalităţii prin cancer de sân la nivel mondial.

„Acest raport subliniază nevoia urgentă de date de înaltă calitate privind cancerul şi de înregistrări exacte ale numărului de noi diagnostice şi rezultate în ţările cu IDU scăzut şi mediu”, spune dr. Isabelle Soerjomataram, director al filialei de supraveghere a cancerului din cadrul IARC.

Ea a subliniat că „progresele continue în diagnosticarea precoce şi accesul îmbunătăţit la tratament sunt esenţiale pentru a aborda deficitul global în ceea ce priveşte cancerul de sân şi pentru a garanta că obiectivul de reducere a suferinţei şi deceselor cauzate de cancerul de sân este atins de toate ţările din lume”.

OMS a lansat Iniţiativa globală privind cancerul de sân în 2021. 

Iniţiativa îşi propune să obţină o reducere anuală medie de 2,5 % a cancerului de sân, ceea ce ar evita 2,5 milioane de decese între 2020 şi 2040. 

Iniţiativa globală privind cancerul de sân oferă un cadru cu trei piloni de acţiune care utilizează indicatori-cheie de performanţă: (i) promovarea sănătăţii pentru depistarea precoce (> 60 % din cancerele invazive cancere invazive diagnosticate în stadiul I sau II), (ii) diagnosticarea sânului la timp (> 80 % diagnosticate în termen de 2 luni de la primul contact cu sistemul de sănătate) şi (iii) gestionarea cuprinzătoare a cancerului de sân (> 80 % din paciente finalizează tratamentul).

Citeşte mai multe despre cancerul de sân.

viewscnt