Un vaccin împotriva cancerului renal avansat furnizează rezultate promiţătoare în primele teste clinice

Un vaccin împotriva cancerului renal avansat furnizează rezultate promiţătoare în primele teste clinice

Un vaccin personalizat se arată promiţător pentru pacienţii cu cancer renal în stadiile III şi IV.

Toţi cei nouă pacienţi dintr-un studiu clinic trataţi pentru carcinom renal cu celule clare (celule renale) în stadiul III sau IV, au generat un răspuns imunitar anticancer reuşit după doza iniţială cu un vaccin personalizat împotriva cancerului, potrivit unui raport al Institutului american de cancer Dana-Farber.

Vaccinurile au fost administrate după intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor maligne şi sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar al organismului să recunoască şi să elimine orice celule tumorale rămase în urmă. La momentul opririi datelor (după o medie de 34,7 luni), toţi pacienţii erau fără cancer.

Rezultatele acestui studiu de fază I au fost publicate miercuri în revista Nature.

„Suntem foarte entuziasmaţi de aceste rezultate, care arată un răspuns atât de pozitiv la toţi cei nouă pacienţi cu cancer renal”, a declarat medicul principal dr. Toni Choueiri, directorul Centrului Lank pentru cancer genito-urinar de la Dana-Farber, într-un comunicat.

Tratamentul standard pentru pacienţii cu carcinom renal cu celule clare în stadiul III sau IV este intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii. Chirurgia poate fi urmată de imunoterapie cu pembrolizumab, un inhibitor al punctului de control imunitar. Pembrolizumab induce un răspuns imun care reduce riscul reapariţiei cancerului. Cu toate acestea, aproximativ două treimi dintre pacienţi pot încă recidiva şi au opţiuni limitate de tratament.

„Pacienţii cu cancer renal în stadiul III sau IV prezintă un risc ridicat de recidivă”, spune dr. Choueiri.

În acest studiu au fost trataţi nouă pacienţi cu carcinom renal cu celule clare (renale) în stadiul III sau IV cu un vaccin personalizat împotriva cancerului după operaţie. Cinci pacienţi au primit, de asemenea, ipilimumab împreună cu vaccinul.

Vaccinurile este personalizat pentru a recunoaşte cancerul individual al pacientului folosind ca ghid ţesutul tumoral îndepărtat în timpul operaţiei. Echipa a extras caracteristicile moleculare ale celulelor tumorale care le diferenţiază de celulele normale. Aceste caracteristici, numite neoantigene, sunt fragmente mici de proteine mutante care există în cancer, dar nu şi în alte celule din organism.

Folosind algoritmi predictivi, cercetătorii determină care dintre aceste neoantigene să fie incluse în vaccin pe baza probabilităţii lor de a induce un răspuns imun. Vaccinul este apoi fabricat şi administrat pacientului într-o serie de doze iniţiale urmate de două rapeluri.

„Această abordare este cu adevărat distinctă de încercările altor vaccinuri pentru cancerul renal”, explică dr. David A. Braun, medic oncolog şi cercetător la Centrul de cancer al Universităţii Yale, care este şi autorul principal al studiului.

„Alegem ţinte care sunt unice pentru cancer şi diferite de orice parte normală a corpului, astfel încât sistemul imunitar să poată fi 'dirijat' eficient către cancer într-un mod foarte specific. Am aflat ce ţinte specifice din cancer sunt cele mai susceptibile la atacul imunitar şi am demonstrat că această abordare poate genera răspunsuri imune de lungă durată, direcţionând sistemul imunitar să recunoască cancerul. Credem că această cercetare poate constitui o bază pentru dezvoltarea de vaccinuri peptidice neoantigene în cancerul renal”, a comentat medicul rezultatele clinice ini'iale.

În timp ce unii pacienţi au prezentat reacţii locale la locul de injectare a vaccinului, iar unii au prezentat simptome asemănătoare gripei, nu au fost raportate efecte secundare grave.

„Neoantigenele vizate de acest vaccin ajută la direcţionarea răspunsurilor imune către celulele canceroase, cu scopul de a îmbunătăţi eficacitatea la ţintă şi de a reduce toxicitatea imună în afara ţintei”, spune dr. Choueiri.

Un studiu internaţional randomizat multicentric în curs de desfăşurare utilizează un vaccin anticancer personalizat similar care ţinteşte neoantigenul şi va fi administrat în combinaţie cu imunoterapia pembrolizumab (NCT06307431). Dr. Choueiri este unul dintre preşedinţii Comitetului ştiinţific consultativ în acest studiu.

Când echipa a iniţiat acest studiu în urmă cu opt ani, nu era clar dacă această abordare ar putea funcţiona în cancerul renal. Se demonstrase că are potenţialul de a fi eficientă în melanom, care are mult mai multe mutaţii şi, prin urmare, poteţial mai multe neoantigene.

Dar cancerul renal este o boală cu mai puţine mutaţii şi, prin urmare, mai puţine ţinte pentru fabricarea vaccinului. Pentru cercetători a fost important să înveţe cât mai mult posibil din acest studiu în fază iniţială despre modul în care vaccinul influenţează un răspuns imun contra tumorilor.

Printr-o serie de analize, echipa a constatat că vaccinul a indus un răspuns imun în termen de trei săptămâni, numărul de celule T induse de vaccin a crescut în medie de 166 de ori, iar aceste celule T au rămas în organism la niveluri ridicate timp de până la trei ani. Studiile in vitro au arătat, de asemenea, că celulele T induse de vaccin au fost active împotriva propriilor celule tumorale ale pacientului.

„Am observat o expansiune rapidă, substanţială şi durabilă a noilor clone de celule T legate de vaccin”, spune dr. Patrick Ott, directorul Centrului pentru vaccinuri împotriva cancerului de la Dana-Farber, unul dintre conducătorii studiului.

„Aceste rezultate susţin fezabilitatea creării unui vaccin neoantigen personalizat foarte imunogen într-o tumoră cu o încărcătură mutaţională mai scăzută şi sunt încurajatoare, deşi vor fi necesare studii la scară mai mare pentru a înţelege pe deplin eficacitatea clinică a acestei abordări”, a mai precizat acesta.

Autorii spun că sunt necesare, în continuare, studii clinice cu un număr mai mare de pacienţi pentru a confirma eficacitatea vaccinului şi a explora întregul său potenţial. 

Acest studiu a fost realizat în colaborare cu cercetători de la Institutul Broad MIT şi Harvard şi Centrul Lank pentru cancerul genito-urinar de la Dana-Farber. Dr. Catherine Wu, şefa Diviziei de transplant de celule stem şi terapii celulare de la Dana-Farber şi membru al institutului Broad, a dezvoltat tehnologia vaccinului NeoVax utilizată pentru a crea vaccinurile personalizate împotriva cancerului pentru acest studiu.

viewscnt