Creștere alarmantă a cazurilor de cancer de esofag la adulții de vârstă mijlocie, semnalată de specialiști

Creștere alarmantă a cazurilor de cancer de esofag la adulții de vârstă mijlocie, semnalată de specialiști
mai 17 11:32 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Incidența cancerului de esofag la adulții cu vârsta între 45 și 64 de ani aproape s-a dublat între 2012 și 2019, potrivit unei analize pe 5 milioane de persoane din Florida, care urmează să fie prezentată la Săptămâna Bolilor Digestive, care va avea loc între 21 – 24 mai, în San Diego, California. Specialiștii au remarcat și o creștere cu 50% a afecțiunii precanceroase, esofagul Barrett.

„Această creștere puternică ar trebui să fie îngrijorătoare pentru medici și ar trebui să luăm în considerare screeningul mai multor pacienți de vârstă mijlocie pentru cancer esofagian, dacă aceștia prezintă un risc crescut. Ori de câte ori observăm o prevalență în creștere a oricărui tip de cancer, ar trebui să ne întrebăm dacă acest lucru se datorează doar unui screening mai bun sau este o creștere reală a frecvenței bolii. În studiul nostru, creșterea s-a datorat celui de-al doilea motiv“, a declarat dr. Bashar J. Qumseya, autorul principal al cercetării, care este și conf. dr., șeful catedrei de endoscopie la universitatea Gainesville, din Florida.

Echipa de studiu a evaluat rata esofagogastroduodenoscopiilor (EGD) în acest interval de timp la aproximativ cinci milioane de pacienți din Florida și nu a constatat nicio creștere care ar putea explica datele prevalenței. O EGD este un test de diagnostic care examinează esofagul, stomacul și prima parte a intestinului subțire (duodenul).

Cancerul esofagian și esofagul Barrett sunt cel mai frecvent întâlnite la bărbații albi vârstnici, iar studiul a constatat că cea mai mare incidență continuă să fie printre cei de peste 65 de ani.

Cercetătorii au descoperit că incidența cancerului de esofag aproape s-a dublat la grupa de vârstă 45-64 de ani, de la 49 la suta de mii, la 94 la suta de mii de pacienți, în timp ce prevalența esofagului Barrett în acest grup a crescut cu aproximativ 50%, de la 304 la 466 la suta de mii de pacienți.

Cancerul esofagian, care este de obicei detectat cu ajutorul endoscopiei, este adesea un ucigaș silențios, care prezintă simptome minime până când ajunge avansat.

Esofagul Barrett, principala leziune precursoare a adenocarcinomului esofagian, care începe în celulele glandulare din mucoasa esofagului, este cauzat în principal de refluxul gastroesofagian, care produce o inflamație cronică la nivelul mucoasei.

Alți factori de risc includ vârsta înaintată, sexul masculin, obezitatea, fumatul și consumul de alcool.

Dr. Qumseya crede că pacienții de vârstă mijlocie cu mai mulți factori de risc ar putea beneficia în urma unui screening mai timpuriu sau mai frecvent, făcând o comparație cu beneficiul screeningului timpuriu pentru cancerul colorectal.

„Mulți pacienți din SUA fac acum colonoscopii începând cu vârsta de 45 de ani, și astfel efectuarea unei endoscopii cam la aceeași vârstă, printre cei cu mai mulți factori de risc, ar putea ajuta la identificarea mai multor pacienți cu esofag Barrett și cancer esofagian. Din alte analize pe care le-am efectuat pe acest set de date, știm că nici măcar pacienții cu patru sau mai mulți factori de risc pentru cancerul esofagian nu au endoscopii. Deci, atât din perspectiva pacientului, cât și a furnizorului, se poate și mai bine“, a declarat medicul.

Studiul a făcut o analiză transversală a datelor înregistrate în registrul electronic de sănătate (EHR) din rețeaua OneFlorida Clinical Data Research, care acoperă mai mult de 40% dintre rezidenții din Florida.

Cercetătorii au analizat înregistrări pe trei categorii de vârstă, între 18 și 44 de ani, 45 și 64 de ani și peste 65 de ani. O analiza suplimentară a bazei de date este în curs de desfășurare, iar rezultatele finale ar trebui să fie gata în următoarele șase luni.

Dr. Qumseya a remarcat mai multe limitări ale studiului, și anume faptul că a acoperit numai adulții care trăiesc în Florida, deci nu este neapărat reprezentativ pentru populația din SUA.

De asemenea, nu a fost un studiu randomizat controlat, care să urmărească un grup de pacienți de-a lungul timpului. Și în plus, ca în cazul oricărei baze de date, ar putea exista probleme cu datele în sine, a mai precizat medicul.

Datele din EHR analizate au fost ale pacienților care au vizitat spitale sau cabinete medicale, astfel încât baza de date nu indică dacă aveau deja o boală la momentul vizitei respective sau dacă afecțiunea a fost rezolvată.

În analizele finale, echipa de cercetare intenționează să revizuiască baza de date pentru a încerca să facă diferența între cele două tipuri de cancer esofagian, adenocarcinom esofagian, care afectează de obicei esofagul inferior, și carcinomul cu celule scuamoase, care afectează esofagul superior.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu