Moleculă promițătoare pentru dezvoltarea unui tratament eficace al sclerozei multiple

Moleculă promițătoare pentru dezvoltarea unui tratament eficace al sclerozei multiple
septembrie 16 17:08 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O moleculă imunologică numită fractalkină poate stimula producția de celule cerebrale care produc mielină, un factor cheie în boli precum scleroza multiplă, arată studiile recente ale Universității din Alberta, Canada.

În scleroza multiplă (SM) și în alte boli similare, mielina, stratul izolator de fosfolipide din jurul nervilor, se uzează treptat din cauza inflamație. În absența mielinei impulsurile nervoase care călătoresc prin corp sunt încetinite, provocând probleme neurologice.

Deși există terapii care gestionează simptomele sau încearcă să încetinească progresia bolilor neurodegenerative, tratamentele eficiente ar necesita restabilirea mielinei pierdute.

Specialiștii cred că găsirea de noi metode care să stimuleze procesul de producere a mielinei este un pas crucial în găsirea tratamentului pentru SM.

Dr. Anastassia Voronova, profesor asistent la catedra de genetică medicală a universității din Alberta și cercetător în biologia cu celule stem neuronale, explică faptul că celulele neuronale stem produc o varietate de neuroni (celule nervoase), inclusiv oligodendrocite, un tip de celulă din sistemul nervos central și sistemul nervos periferic. Oligodendrocitele sunt singurele celule din creier care produc mielină.

„În timpul dezvoltării, aceste celule stem neuronale construiesc creierul. Parte din motivul pentru care ele există în creierul adult este acela de a înlocui celulele deteriorate sau pierdute, inclusiv oligodendrocitele. Cu toate acestea, în special la om, înlocuirea oligodendrocitelor este foarte ineficientă. Scopul laboratorului nostru este de a identifica moleculele capabile să “trezească” acele celule stem neuronale, pe care le avem cu toții în creier, pentru a reface oligodendrocitele”, spune Voronova, care este și membru al Institutului de Neuroștiințe și Sănătate Mintală.

Studiul condus de dr. Voronova a arătat că fractalkina, o moleculă despre care se credea anterior că are un rol doar în sistemul imunitar, a stimulat considerabil transformarea celulelor stem neuronale în oligodendrocite.

„Molecula (fractalkina) și receptorul lucrează împreună pentru a obține o cascadă de semnalizare în interiorul celulei. Cred că abia începem să apreciem întreg spectrul a ceea ce pot face aceste oligodendrocite,” spune Voronova.

Echipa de cercetători nvestighează în prezent pe un model la șoareci cu SM capacitatea fractalkinei de a stimula producerea de mielină. Voronova intenționează, de asemenea, să examineze dacă fractalkina ar putea afecta mielinizarea și în alte tulburări neurodegenerative. Omul de știință crede că natura imunologică a fractalkinei ar putea fi, de asemenea, importantă pentru dezvoltarea viitoare a medicamentelor, deoarece SM și tulburările neurodegenerative au o componentă imunitară puternică.

„Mielina este scăzută într-o varietate de alte tulburări neurodegenerative, ceea ce face foarte interesantă ideea de a spori producția de oligodendrocite și respectiv de reparare a mielinei”, spune cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în luna august, în Stem Cell Reports.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu