STUDIU: Femeile gravide cu forme severe de COVID-19, riscuri de naștere prematură

STUDIU: Femeile gravide cu forme severe de COVID-19, riscuri de naștere prematură
octombrie 14 10:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Formele ușoare de COVID-19 nu afectează sănătatea femeilor însărcinate și a fătului acestora, însă gravidele care au forme severe se confruntă cu riscuri de naștere prematură, fiind afectată atât sănătatea mamelor cât și a nou născuților, potrivit un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers au publicat un studiu  în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie (American Journal of Obstetrics and Gynecology) în care arătau că femeile însărcinate cu cazuri ușoare de infecție cu noul coronavirus au avut rezultate similare comparativ cu cele care nu au fost infectate.

„Știm că femeile sunt mai susceptibile la unele infecții respiratorii virale în timpul sarcinii, dar trebuie să se înțeleagă modul în care severitatea acestui nou coronavirus ar putea afecta sănătatea maternă și neonatală. Un avantaj major al studiului nostru a fost designul de caz-control asociat, care a permis compararea femeilor însărcinate cu COVID-19 cu gravidele neinfectate”, a spus prof.dr. Justin Brandt autorul principal al studiului, specialist în obstetrică și ginecologie în Departamentul de Medicină Materno-Fetală al Școlii de Medicină Rutgers Robert Wood Johnson, potrivit siteului sciencedaily.com.

Cercetătorii au analizat 183 de femei însărcinate care au născut între 16 și 41 de săptămâni de gestație între martie și iunie 2020. Ei au comparat 61 de gravide care au fost diagnosticate cu COVID-19 și 122 care nu au fost infectate. Dintre cazurile pozitive, 54 au fost ușoare, șase au fost severe și unul a fost critic. Au descoperit că femeile negre și hispanice, femeile obeze, femeile cu vârsta peste 35 de ani și cele cu afecțiuni medicale precum diabetul și tensiunea arterială crescută au cel mai mare risc de a avea forme severe de COVID-19. Aceste femei erau expuse riscului de-a naște mai devreme, de a avea preeclampsie, de a necesita oxigen suplimentar sau de ventilație mecanică și de spitalizări prelungite.

Riscurile neonatale, care au fost în mare parte determinate de nașteri premature, includ suferința respiratorie, sângerări la nivelul creierului, inflamații intestinale, scoruri scăzute ale Apgar, o frecvență cardiacă fetală anormală, în ciuda intervențiilor pentru creșterea fluxului de oxigen și sânge în placentă.

Mai mult de 60% dintre femeile cu o formă ușoară de COVID-19 au fost asimptomatice; restul au avut tuse, febră și dureri musculare. Toate femeile cu COVID-19 sever și critic au necesitat oxigen suplimentar, iar unele au primit alte intervenții, cum ar fi hidroxiclorochina în stadiile incipiente și steroizii spre sfârșitul studiului.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu