Nou candidat promițător pentru un vaccin pneumococic

Nou candidat promițător pentru un vaccin pneumococic
iunie 12 10:54 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Cercetătorii de la Institutul Karolinska, din Suedia, au identificat un nou vaccin împotriva bacteriilor pneumococice care pot provoca pneumonie, sepsis și meningită.

Streptococcus pneumoniae, o bacterie localizată în tractul respirator superior, este cea mai frecventă cauză de infecție a urechii și sinusurilor, și are o contribuție majoră și la dezvoltarea unor boli mai severe, cum ar fi pneumonia, sepsisul (infecția sângelui) și meningita.

Infecțiile pneumococice afectează în principal copiii cu vârsta sub doi ani și persoanele în vârstă și cauzează decesul a aproape două milioane de oameni la nivel mondial, în fiecare an.

Un vaccin pneumococic a fost inclus, din 2009, în programul de vaccinare al copiilor din Suedia. Vaccinul, dezvoltat pentru a proteja împotriva infecțiilor severe la copii, vizează doar o parte din cele aproape o sută de tipuri diferite de bacterii pneumococice care au fost descrise până acum.

După introducerea vaccinării în copilărie, incidența infecțiilor pneumococice severe la sugari a scăzut, dar efectul nu a fost observat și la adulți.

„Există o nevoie urgentă de noi strategii de vaccinare pentru a proteja persoanele în vârstă de infecțiile pneumococice. Numărul infecțiilor pneumococice severe la adulți nu a scăzut semnificativ și majoritatea infecțiilor sunt acum cauzate de bacterii pneumococice împotriva cărora vaccinurile pe care le avem astăzi nu protejează“, a declarat una dintre autoarele studiului, Birgitta Henriques-Normark, profesor în cadrul departamentului de microbiologie, biologie tumorală și celulară, de la institutul Karolinska.

Cercetătorii au dezvoltat un vaccin care conține nanovezicule membranare, pe care bacteriile pneumococice le produc în mod natural în membrana lor celulară și cu care comunică cu mediul din jur și afectează alte celule.

Aceste vezicule conțin proteine care ajută bacteriile să evite sistemul imunitar gazdă.

Cercetătorii au izolat astfel de particule de membrană de la bacterii pneumococice pe care le-au cultivat în laborator.

Ei au descoperit că imunizarea cu aceste vezicule membranare a protejat șoarecii de infecții severe cu pneumococi.

În plus, șoarecii au dezvoltat protecție nu numai împotriva tulpinii (tipului pneumococic) din care au fost izolate particulele, ci și împotriva altor tulpini (tipuri pneumococice), arată noul studiu publicat în PNAS.

Cercetătorii au identificat în particulele membranare, două proteine, MalX și PrsA, ambele esențiale pentru efectul protector.

„Vaccinul nostru candidat conține ambele proteine și oferă protecție indiferent de tipul pneumococului. Rezultatele sugerează că particulele membranare pot fi folosite ca platformă pentru producerea vaccinurilor împotriva infecțiilor pneumococice și poate chiar și a altor infecții bacteriene, lucru la care lucrăm în prezent“, a mai precizat Henriques-Normark.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu