Un tratament cu anticorpi poate îmbunătăţi simptomele neuromielitei optice

Un tratament cu anticorpi poate îmbunătăţi simptomele neuromielitei optice

Un tratament cu anticorpi care vizează o proteină numită molecula de ghidare prin respingere-a (RGMa) îmbunătăţeşte radical simptomele neuromielitei optice, au dovedit cercetători din Japonia într-un studiu preclinic.

Neuromielita optica (NMO), cunoscută şi sub numele de boala Devic, este o tulburare inflamatorie autoimună severă a sistemului nervos central, care influenţează în principal nervii oculari şi măduva spinării, şi care poate provoca durere, paralizie şi chiar moarte. De cele mai multe ori, NMO este cauzată de anticorpii pe care organismul îi dezvoltă la proteina canalului de apă, aquaporin-4 (AQP4). Din cauza nervilor afectaţi, anticorpii anti-AQP4 se scurg în ţesuturi, unde există şi o acumulare masivă de neutrofile. Acumularea de neutrofile este asociată cu moartea astrocitelor care provoacă în final simptome de NMO.

„Am descoperit recent că injectarea şobolanilor cu un anticorp pentru RGMa poate scădea severitatea simptomelor NMO. Rămăsese însă neclar mecanismul prin care acest tratament funcţionează, şi anume dacă vizează AQP4, astrocitele, sau există alţi factori“, a explicat Shosuke Iwamoto, unul dintre autorii principali al studiului.

Pentru a afla mecanismele implicate, cercetătorii de la universitatea din Osaka au folosit un model de şobolan cu NMO, relevant din punct de vedere clinic, pentru a testa efectele anticorpilor anti-RGMa asupra simptomelor bolii, precum şi expresia genelor şi a proteinelor.

„Descoperirile noastre au scos la iveală un nou mecanism molecular în fiziopatologia NMO în care RGMa stimulează macrofagele să atragă neutrofile în zonele cu leziuni, unde ucid astrocitele“, a explicat Toshihide Yamashita, autor principal în acest studiu.

Cercetătorii au descoperit că tratarea şobolanilor cu un anticorp anti-RGMa a prevenit aceste efecte, scăzând numărul de neutrofile din jurul leziunilor nervoase, ceea ce a dus la uciderea unui număr mai mic de astrocite, rezultând astfel o scădere a simptomelor NMO legate de durere şi mişcare.

„Descoperirile noastre sugerează că anticorpii anti-RGMa pot reprezenta o strategie terapeutică eficientă pentru durerea neuropată şi deficitele motorii asociate la pacienţii cu NMO“, a spus Iwamoto.

Întrucât severitatea crizelor acute în neuromielita optică afectează foarte mult rezultatele pe termen lung ale pacienţilor, tratamentele care vizează RGMa şi care ajută la reducerea severităţii crizelor dureroase sau la îmbunătăţirea procesului de recuperare sunt cruciale pentru calitatea vieţii acestora, spun cercetătorii. Tratamentul cu anticorpi anti-RGMa ar putea fi chiar de ajutor în prevenirea recidivelor NMO în stadiile cronice ale bolii.

Studiul a fost publicat în Annals of Neurology.

viewscnt