VIDEO Cum funcţionează implanturile cerebrale dezvoltate de compania lui Elon Musk

VIDEO Cum funcţionează implanturile cerebrale dezvoltate de compania lui Elon Musk

Omul de afaceri Elon Musk este un adevărat deschizător de drumuri în multe domenii ale tehnologiei, de la maşini electrice până la navete spaţiale. Unul dintre marile sale pariuri este acela de a revoluţiona medicina, prin tehnologii noi, care să ducă la vindecarea unor boli fără leac.  Musk a declarat că Neuralink, compania pe care a înffinţat-o în acest sens, îi va face pe cei paralizaţi să meargă, pe cei orbi să vadă şi, în cele din urmă, va transforma oamenii în cyborgi.

Unul dintre visurile lui Elon Musk este să unească oamenii cu inteligenţa artificială (AI), iar obiectivul său de a realiza „simbioza” cu AI începe cu un cip cerebral. Dispozitivul este considerat cu mare potenţial pentru tratarea unor pacienţi paralizaţi sau orbi.

Neuralink, o companie înfiinţată de Musk, testează conectarea creierelor la computere şi a recrutat recent facultatea de medicină Miller a Universităţii din Miami (UM) pentru ajutor.

Sunt în curs de desfăşurare teste clinice pentru Telepathy, un implant cerebral care ar putea oferi persoanelor paralizate capacitatea de a-şi folosi mintea pentru a controla computere, smartphone-uri şi alte dispozitive electronice.

Miami este a doua locaţie din Statele Unite selectată pentru a testa siguranţa şi eficacitatea dispozitivului experimental, care s-a dovedit deja promiţător.

„Este ca şi cum ai folosi Forţa (The Force)” pe cursorul unui computer, spune tânărul de 29 de ani, Noland Arbaugh, făcând referire la câmpul energetic din Războiul Stelelor. Tânărul este paralizat şi este prima persoană căreia i s-a implantat cipul cerebral în ianuarie 2024 la Institutul Neurologic Barrow din Phoenix.

După implantul cerebral, bărbatul şi un alt participant la studiu şi-au folosit Forţa minţii pentru a controla un cursor de calculator, a juca şah online şi jocuri video.

La începutul lunii ianuarie, Musk a anunţat că o a treia persoană a primit implantul.

Dar, cine poate utiliza cipul cerebral Neuralink şi cum funcţionează această tehnologie?

Implantul cerebral este testat pe voluntari cu vârste cuprinse între 22 şi 75 de ani care au o capacitate limitată sau inexistentă de a-şi folosi ambele mâini, ca parte a unui studiu clinic aprobat de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA).

Paralizia trebuie să fie cauzată de o leziune a măduvei spinării cervicale sau de scleroza laterală amiotrofică (SLA), o boală rară care face ca celulele nervoase să nu mai funcţioneze şi muşchii să slăbească, ducând la paralizie.

Persoanele selectate vor fi supuse unei intervenţii chirurgicale pentru implantarea cipului cerebral. Unele dintre operaţii ar putea avea loc în Miami.

O echipă de neurochirurgi, neurocercetători şi ingineri biomedicali din cadrul Proiectului Miami pentru vindecarea paraliziei şi al departamentului de chirurgie neurologică de la facultatea de medicină a UM a fost selectată recent pentru a-i asista pe cercetătorii Neuralink în procedurile de implant.

Odată ce pacientul se recuperează după operaţie, dispozitivul, denumit în mod obişnuit „The Link”, va fi activat, iar aceştia vor urma cursuri de formare pentru a configura dispozitivul şi a învăţa cum să îl utilizeze.

Unde se implantează cipul în creier?

În timpul operaţiei de trei până la patru ore, chirurgii vor implanta cipul cerebral fără fir (wireless), reîncărcabil, de mărimea unei monede, în partea creierului care gestionează gândurile şi mişcările corpului.

Un robot chirurgical cu un ac mai subţire decât un fir de păr uman va fi utilizat pentru a implanta mai mult de 60 de „fire” flexibile ultra-subţiri.

Potrivit Neuralink, aceste fire sunt atât de fine încât nu pot fi introduse de mâna omului.

Cum funcţionează tehnologia Neuralink?

Dispozitivul înregistrează semnalele electrice trimise între celulele creierului şi le transmite fără fir către un software special dezvoltat, care va fi rulat pe un computer sau pe un alt dispozitiv. Software-ul va decoda şi va traduce apoi datele neuronale în acţiuni, cum ar fi deplasarea unui cursor sau a unei piese de şah pe ecranul unui computer, jucarea de jocuri video sau chiar utilizarea unui software de proiectare.

„În esenţă, implantul conectează gândurile unei persoane la un dispozitiv digital”, a declarat pentru presa locală, dr. Allan Levi, directorul clinic al Proiectului Miami pentru vindecarea paraliziei din cadrul facultăţii de medicină a UM şi unul dintre cercetătorii studiului.

Ce se întâmplă după operaţie?

Odată ce pacienţii se recuperează după operaţie, dispozitivul este activat şi începe antrenamentul.

Procesul de configurare este similar cu cele utilizate pentru recunoaşterea feţei, controalele de accesibilitate şi alte caracteristici ale unui telefon sau computer.

În esenţă, „vă antrenaţi creierul să se gândească la lucrurile care vă sunt prezentate, astfel încât cipul să poată interpreta” ce mişcare doriţi să faceţi, spune dr. Levi, neurochirurg la UM.

Pentru primul pacient, antrenamentul a început prin a se gândi la ce acţiune dorea să facă.

„Practic, am pornit de la ceea ce numim - un fel de diferenţiere între mişcarea imaginată şi mişcarea reală - aşa că am început prin a încerca să-mi imaginez că mişc, să zicem, mâna dreaptă la stânga, la dreapta, înainte, înapoi, iar de acolo mi-a venit intuitiv să-mi imaginez cursorul mişcându-se”, a declarat Arbaugh într-un videoclip al Neuralink postat pe platforma X în martie.

Ce testează studiul clinic?

Studiul clinic testează siguranţa şi eficacitatea implantu cerebral şi a robotului chirurgical utilizat pentru implantarea dispozitivului la persoanele cu tetrapareză, slăbiciune la nivelul braţelor şi picioarelor, sau tetraplegie, paralizie completă la nivelul braţelor şi picioarelor.

Americanii interesaţi să afle dacă se pot califica pentru studiul „Interfaţă precisă creier-computer implantată robotic/Precise Robotically IMplanted Brain-Computer InterfacE” (PRIME), se pot înscrie prin intermediul Registrului pacienţilor Neuralink din Statele Unite.

Video. Cum funcţionează de fapt cipul cerebral Neuralink

 

viewscnt