În România, au fost depistaţi peste 80.000 de pacienţi cu cancer anul trecut, potrivit Globocan 2018. Cancerul colorectal ocupă locul 2 ca incidenţă şi ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi şi peste 6000 de decese în ţara noastră. Însă cancerul de colorectal poate fi evitat şi depistat precoce prin screening, ba mai mult poate fi chiar vindecat. Conf.univ.dr. Mihnea Ionescu, medic primar chirurgie generală, Spitalul Monza a declarat într-un interviu VIDEO acordat 360medical.ro că rata de supravieţuire depăşeşte 60-70%.
,,Cancerul colorectal este un cancer mult mai bun decât altele. Rata de supravieţuire dacă cancerul este operat în timp, nu neapărat un cancer descoperit precoce, este bună, depăşeşte 60-70%.”
Acest tip de cancer are un prognostic bun, dacă este diagnosticat precoce. Screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenţie pentru că permite detecţia şi îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne). Potrivit conf.univ.dr. Mihnea Ionescu, poate fi evitat şi depistat cancerul de col şi rect prin screening, recomandarea specialistului fiind ca orice persoană peste 50 ani să-şi facă anual sau la 3 ani o colonoscopie.
Complicaţiie chirurgicale sub 5%
În ceea ce priveşte apariţia complicaţiilor chirurgicale ale cancerului de colon-rect, acestea se situează sub 5%, după cum a precizat chirurgul de la Spitalul Monza.
,,Există complicaţii care sunt tratate conservator sau în care trebuie să reintervenim, lucru neplăcut pentru că în majoritatea cazurilor se lasă cu anus contra naturii temporar, dar în cazurile relativ simple, nedepăşite, care nu au fost complicate dinainte, nu au venit cu complicaţii gen ocluzie, hemoragie, evoluţia este foarte bună. Oricât ar fi cancerul de bun şi chiar operat precoce, există posibilitatea ca în timp să apară complicaţii: metastaze în peritoneu, să apară alt cancer sau metastaze hepatice, pulmonare. Aceste metastaze sunt tratate chimioterapic şi ulterior beneficiază de tratament chirurgical cu efecte foarte bune”, a precizat dr. Ionescu.
Supravieţuire de lungă durată şi chiar vindecare
Tratamentul oncologic implică pe lângă chirurgie şi tratamentul chimio şi radioterapic. Uneori se începe cu chimioterapie, apoi cu cel chirurgical, alteori cu radioterapie înainte pentru cancerul de rect. Dar combinând chirurgia, chimio şi radioterapia, supravieţuirea pacienţilor cu acest tip de cancer a crescut foarte mult.
,, Se poate vorbi de vindecare la bolnavii descoperiţi precoce, în stadiu incipient T1 cel mult, cu toate că, de multe ori am avut surprize plăcute şi la bolnavii cu tumori aparent depăşite şi unii dintre ei cu metastaze ganglionare ( cancerul de acum nu mai înseamnă doar exereza organului respectiv bolnav, ci şi teritoriul limfoganglionar aferent). Deci, cancere aparent complet depăşite au beneficiat de supravieţuiri îndelungate, foarte îndelungate, de zeci de ani”, a subliniat conf.univ.dr. Mihnea Ionescu.
Despre un alt tip de cancer, cancerul tiroidian, cu mari şanse de supravieţuire, puteţi urmări materialul VIDEO Operaţiile moderne ale glandei tiroide .