Operaţiile moderne ale glandei tiroide

Operaţiile moderne ale glandei tiroide

Bolile de tiroidă au o incidenţă crescută în România. Numărul persoanelor afectate s-a triplat în perioada 2010 – 2016. Cancerul tiroidian, cea mai frecventă neoplazie endocrină, este din ce în ce mai des întâlnit în rândul românilor, numărul cazurilor a crescut cu aproximativ 300% în ultimii 50 de ani. Despre nodulii tiroidieni, despre intervenţiile chirurgicale din patologia tiroidiană, aflaţi de la dr. Ionuţ Bogdan Sandu, medic specialist în chirurgie generală şi endocrină la Monza Metropolitan Hospital, in interviul VIDEO acordat pentru 360medical.ro.

40% din populaţie are noduli tiroidieni, dar majoritatea nu ştie. Când este depistat un astfel de nodul se pune problema dacă în el există celule maligne, dacă la mijloc ar fi un cancer tiroidian. Puncţia tiroidiană cu ac fin este de mare ajutor chirurgului, fiindcă ea îi spune acestuia când trebuie să opereze şi ce tip de operaţie să facă. Însă nu de puţine ori pacienţii evită să facă puncţia.

,,Nu sunt rare situaţiile în care bolnavii sunt mai timoraţi şi speriaţi de puncţia tiroidiană decât de operaţia în sine. Medicul endocrinolog stabileşte oportunitatea unei puncţii tiroidiene şi dacă trimite bolnavul la puncţie atunci e înţelept să se ducă şi să vadă ce scor Betesda are si dacă e indicaţie de operaţie sau nu”, a declarat dr. Ionuţ Bogdan Sandu.

Nu există supradiagnosticare în patologia tiroidiană

Chiar dacă 4 oameni din 10 au noduli tiroidieni, nu înseamnă că toţi sunt de operat. Medicul endocrinolog este cel care stabileşte indicaţia de operaţie în patologia tiroidiană. În opinia chirurgului de la Monza, un nodul are indicaţia chirurgicală în momentul în care este compresiv.

,,Compresia este exercitată asupra organelor din vecinătate. Compresia pe trahee poate să cauzeze dispnee, compresia pe esofag cauzează disfagie, dar pot să fie compresii nervoase, pe structuri nervoase, de exemplu pe nervii laringieni recurenţi care produc modificări ale vocii bolnavului, adică disfonie. Un alt motiv de operaţie este acela că în el există celule maligne că ar fi un cancer tiroidian. Nodulul toxic, cald la scintigrafia tioridiană este un nodul hiperactiv care secretă cantităţi enorme de hormoni tiroidieni, soluţia în această situaţie este intervenţia chirurgicală, după ce bolnavul a fost echilibrat cu tratametn medicamentos”, a mai precizat dr. Sandu.

În ceea ce priveşte supradiagnosticarea în patologia tiroidiană, medicul susţine că nu se poate vorbi de aşa ceva în România.

,,Eu cred că termenul de supradiagnosticare este total nepotrivit, aş zice chiar o prostie. A pune un diagnostic îmseamnă a-i comunica unui bolnav faptul că are o problemă de sănătate în urma unor investigaţii pe care le-ai făcut. Nu cred că se poate vorbi de un exces de diagnostic. (…) Nu văd nimic în neregulă în a-i comunica unui om că are o problemă de sănătate”.

Echipa de la spitalul Monza cu care lucrează chirurgul Ionuţ Sandu este experimentată în diagnosticarea şi tratarea patologiei endocrine.

,,Eu beneficiez de colaborarea şi sprijinul unor endocrinologi, care deşi în marea lor majoritate sunt tineri, sunt experimentaţi, care pun corect o indicaţie operatorie astfel încât nu există posibilitatea de-a  face operaţii inutile. Operăm în momentul în care este de operat şi când altfel nu se poate rezolva problema. Asta nu înseamnă să tergiversăm sau să amânăm la nesfârşit operaţia unui om, încercând tot felul de tratamente care nu rezolvă problema”, a mai explicat dr. Ionuţ Bogdan Sandu medic specialist în chirurgie generală şi endocrină la Monza Metropolitan Hospital.

Cea mai frecventă patologie care necesită intervenţie chirurgicală este reprezentată de departe de nodulii tiroidieni, dar specialistul e de părere că varianta extirpării doar a nodulilor tiroidieni (enucleere) nu îşi mai găseşte locul în chirurgia tiroidiană modernă.

viewscnt