Contrafacerea de medicamente şi dreptul de proprietate intelectuală sunt subiecte mai puţin cunoscute publicului larg. ,,Avem un cadru legislativ deocamdată lipsit de o substanţă concretă. Avem doar două infracţiuni care sunt prevăzute de Codul Penal şi care protejează relaţiile sociale cu privire la contrafacerea de medicamente”, a precizat pentru 360medical.ro avocatul Mihai Jiganie-Şerban, partener CMS şi coordonator al Practicii de Drept Penal.
În opinia avocatului, pedepsele sunt relativ mici cu valorile care ar trebui protejate şi cu efectele pe care nerespectarea legii în ceea ce priveşte siguranţa medicamentelor le pot avea asupra sănătăţii publicului.
,,Sunt pedepse de până la 5 ani, în general de la 3 luni la 3 ani, pentru falsificarea şi substituirea de alimente şi produse, care ele singular - spre exemplu - nu ar putea să facă obiectul, sau persoanele care săvârşesc astfel de infracţiuni n-ar putea să facă obiectul măsurii arestului preventiv”, a afirmat av. Mihai Jiganie-Şerban.
Aceste infracţiuni care protejează atât mărcile cât şi producerea de medicamente de origine, sunt de obicei investigate în corelare cu o serie de alte infracţiuni.
Prin combinarea atragerii răspunderii penale pentru mai multe infracţiuni se pot aplica şi măsuri ale arestului preventiv şi astfel se poate ajunge la nişte pedepse mai mari.
,,Atâta timp cât săvârşirea unor astfel de infracţiuni poate avea un impact direct asupra vieţii şi sănătăţii publicului, cred că sunt nişte valori suficient de importante pentru a fi protejate într-un mod mai strict”, a atras atenţia coordonatorul Practicii de Drept Penal.
Tendinţa în ultimii anii a fost de a reduce limitele de pedepse pentru anumite infracţiuni, astfel încât să se genereze o aplicare mai largă.
,,De la momentul constatării săvârşirii unor infracţiuni şi până la momentul condamnării definitive, de cele mai multe ori trece un timp suficient de mare încât să se piardă efectul preventiv al legislaţiei sancţionatorii penale cu privire la astfel de fapte. Putem ajunge la o perioadă de 8 ani de zile fără absolut nicio problemă pentru o soluţie definitivă de la momentul constatării săvârşirii infracţiunilor şi până la momentul unei soluţii definitive”, a spus av. Mihai Jiganie-Şerban.
Se poate ajunge însă şi la prescripţia faptelor.
,,Avem această problemă a prescripţiei care poate să intervină pentru fapte sancţionate mai puţin drastic. De cele mai multe ori se poate ajunge ca până la momentul pronunţării unei soluţii definitive să intervină termenul de prescripţie a răspunderii penale, să înceteze acţiunea penală şi infractorii să scape în acest fel fără o pedeapsă efectivă” , a mărturisit av. Mihai Jiganie-Şerban.
Poate continua însă latura civilă a cauzei şi recuperarea prejudiciilor. Referitor la contrafacerea medicamentelor, aceasta nu este o activitate care să poată fi făcută de către o persoană, două persoane în bucătăria de acasă, e de părere avocatul.
De cele mai multe ori necesită nişte cunoştinţe de specialitate, un lanţ foarte bine implementat de furnizare de precursori de ingrediente, de substanţe care să poată fi înglobate, necesită de cele mai multe ori o grupare numeroasă.
De cele mai multe ori infractorii se reorganizează foarte uşor, se găsesc modalităţi de mutare a activităţii infracţionale către alte zone, către alte persoane.
,,Riscul major este tocmai reorientarea lor către alte zone, activitatea infracţională poate să continue sub o formă sau alta”, a avertizat av. Mihai Jiganie-Şerban, care a participat ca speaker şi la recenta dezbatere