Cancer Survivor, un eveniment sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, a avut loc pe 6 iunie 2023 la Palatul Parlamentului, sub tematica „Speranţă şi reintegrare pentru supravieţuitorii de cancer- de la prevenţie şi diagnosticare timpurie la reintegrare deplină în societate”. Dezbaterea s-a desfăşurat în cadrul Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer.
Unul din subiectele abordate a fost cel legat de Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, având în vedere că o nouă variantă a apărut pe siteul Ministerului Sănătăţii cu o zi înainte de-a fi emise normele de aplicare. Senatoarea Nicoleta Pauliuc, Preşedintele Comisiei de apărare şi ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, supravieţuitoarea unui cancer de pancreas a afirmat în deschiderea evenimentului că ,,vocea asociaţiilor bolnavilor de cancer din România trebuie să fie ascultată. Tocmai de aceea, fără a încerca în vreun fel să insist pe partea de animozităţi, vreau să subliniez necesitatea implementării cât mai rapide a Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, susţine acest demers. Premierul Nicolae Ciucă s-a declarat în repetate rânduri de partea bolnavilor oncologici. Parlamentul României – în unanimitate – a decis că Planul trebuie să devină lege. Bolnavii de cancer cer măsuri concrete. Nu putem, deci, accepta o amânare sine die a aplicării Planului de luptă împotriva cancerului.
Dacă o luăm de la capăt pe circuit parlamentar, oferim iarăşi 180 de zile pentru elaborarea unor norme, sigur nu prindem Bugetul pentru 2024 şi ne vom trezi că punctul de pornire cel mai apropiat va fi 2025. Aşa cum vă spuneam chiar de la începutul intervenţiei mele: timpul poate fi adversar sau ajutor pentru pacienţii oncologici. De aceea, este esenţial să înţelegem urgenţa, să înţelegem că avem anual 20.000 de decese a unor bolnavi de cancer care pot fi evitate din totalul de aproape 55.000 pe care le înregistrăm. Trebuie să înţeleagă toată lumea că avem o epidemie în desfăşurare: cancerul este a doua cauză pentru toate decesele înregistrate în ţara noastră şi perspectivele sunt ca intensitatea să crească”.
Pentru un bolnav oncologic, dar şi pentru un supravieţuitor al unui diagnostic de cancer, timpul capătă alte valori – în anumite momente, se contractă, în alte clipe, se dilată. Cert este că arareori se fac planuri pentru mai mulţi ani înainte.
Nicoleta Pauliuc a explicat ce înseamnă pentru ea Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer.
,,Pe de o parte, am vrut să fie un catalizator în care să-şi spună poveştile pentru cei care au dus acest maraton al vindecării. Ne-am dorit un asemenea eveniment pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi. Vrem ca, în felul acesta, să spulberăm stigmatul care pluteşte adesea în jurul unui fost bolnav oncologic şi, de aici, să luptăm împotriva oricărei forme de discriminare.
Pe de altă parte Să le arătăm că, iată, boala poate fi învinsă. Să afle câteva dintre lucrurile care i-au ajutat pe supravieţuitori să ducă la bun sfârşit o perioadă dură a vieţii lor. Despre asta este vorba la Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer: despre speranţă, despre poveşti de viaţă care inspiră, despre capacitatea oamenilor care au trecut prin această sufierinţă de a se deschide faţă de ceilalţi, de a se conecta, de a da frâu liber sentimentelor şi de a avea capacitatea să privească în urmă şi să spună: eu am supravieţuit, eu sunt mai puternic decât boala.
Iniţiativa mea legislativă prin care s-a instituit această zi de sărbătoare este şi o expresie a recunoştinţei noastre faţă de toţi profesioniştii din domeniul medical care oferă bolnavilor de cancer îngrijire şi sprijin în timpul tratamentelor. Este şi un prilej de a sublinia importanţa depistării precoce şi a promovării unui stil de viaţă sănătos, pentru a preveni şi combate această boală în România.
Nu în ultimul rând, evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer se doresc a fi şi un factor motivator pentru autorităţi şi instituţii: să înţeleagă că timpul nu are răbdare cu bolnavii de cancer şi că trebuie făcut ceva. Cu cât vorbim mai mult despre aceste nevoi, cu cât presăm mai tare pentru a obţine rezultate, cu atât vocea bolnavilor de cancer nu va fi neglijată”, a declarat senatoarea la dezbatere.
În Planul European de Combatere a Cancerului sunt puse la bătaie 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente care să-i ajute pe bolnavi.
În opinia Nicoletei Pauliuc, România trebuie să-şi asume trei obiective majore: atingerea unui procent 70% supravieţuire pe termen lung pentru pacienţii cu cancer până în 2035; dublarea supravieţuirii pentru tumorile cu prognostic intermediar şi prost; eliminarea cancerelor cauzate de HPV ca problemă de sănătate publică.