Anual sunt diagnosticate între 2 şi 3 milioane de cazuri de non-melanom la nivel mondial. Potrivit estimărilor numărul cazurilor de melanom va creşte cu 18% până în 2025, la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. ,,Cred că prevenţia constituie cea mai rentabilă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului în general şi al cancerului de piele. În cazul nostru, patru din cinci cazuri de cancer de piele pot fi prevenite”, a atras atenţia la conferinţa ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute" conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX a organizat în cadrul campaniei de prevenire a cancerelor de piele, ,,Soare fără pete”, aflată la cea de-a şaptea ediţie, evenimentul intitulat ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute", găzduit de 360medical.ro, la care au participat Ioana Cristea, preşedintele fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, prof. dr. Ana Maria Forsea, Şeful secţiei de dermatologie oncologică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, dr. Daniela Zob, şeful secţiei oncologie medicală din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti şi Ioan Motica, un pacient cu un carcinom bazocelular recidivant.
,,La nivel global, în anul 2020 au fost diagnosticate peste 1,5 milioane de cazuri de cancer de piele, incidenţa fiind într-adevăr în creştere în ultimele decenii, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a spus conf.dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial şi renumit medic endocrinolog.
În opinia sa sunt necesare câteva măsuri simple de precauţie, care pot fi adoptate de publicul larg, care trebuie să fie conştient de riscurile aduse de expunerea la soare, la radiaţii ultraviolete.
,,Educaţia populaţiei şi screening-ul contribuie la depistarea cancerului de piele în stadii incipiente şi, ca atare, la şanse crescute de supravieţuire şi creştere a calităţii vieţii. Asociaţiile de pacienţi se află în cea mai bună poziţie pentru a desfăşura campanii ritmice de educaţie pentru sănătate, de îmbunătăţire a controlului cancerului şi de modelare a serviciilor de sănătate, tocmai pentru a răspunde mai bine nevoilor populaţiei. Totodată, aceste campanii constituie instrumente extrem de utile ce deservesc, de altfel, obiectivele generale ale planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului, respectiv cele de prevenţie şi de depistare precoce şi o mai bună implicare a asociaţiilor de pacienţi cred că este definitorie pentru un sistem de sănătate mai bun şi am toată aprecierea pentru demersurile consecvente de conştientizare a importanţei prevenţiei şi depistării timpurii a cancerului pe care Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX le-a desfăşurat în ultimii ani”, a afirmat conf.univ.dr. Diana Păun, care a a felicitat-o pe Ioana Cristea pentru campaniile pe care le desfăşoară vara pe litoral.
Consilierul prezidenţial a mărturisit că îşi doreşte foarte mult să se pornească campaniile de prevenţie şi de screening a cancerelor, despre necesitatea cărora de 8 ani de zile vorbeşte public continuu.
,,Asociaţia Oncopacienţilor PHOENIX desfăşoară astfel de campanii de ani de zile şi poate să fie un bun model pentru extinderea unui astfel de campanii la nivel naţional, finanţată, sprijinită de către stat, ceea ce cu certitudine va ameliora, va duce la depistarea precoce a cancerului de piele şi la ameliorarea diagnosticului şi tratamentului rapid al pacienţilor cu cu această patologie”, a precizat conf. dr. Diana Loreta Păun.