Darius Mihai Buliga, student în anul VI la Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Victor Babeş” din Timişoara şi preşedinte al TDSA (Timisoara Dental Students Association), a acceptat să vorbească la 360medical.ro despre necesitatea practicii, dar şi despre dificultatea studenţilor la Medicină Dentară de a găsi pacienţi dispuşi să se lase pe mâinile tinerilor învăţăcei, dar şi despre felul în care pandemia de COVID-19 a afectat practica acestor studenţi.
,,Facultatea de Medicină Dentară din Timişoara oferă tratamente stomatologice la un preţ accesibil sau chiar gratuit” aflăm dintr-o postare a TDSA pe reţele de socializare.
Darius Mihai Buliga a explicat că ,,cea mai mare problemă la Centrul universitar Timişoara este legată de găsirea pacienţilor, pentru că unii sunt sceptici să vină la studenţi pentru a fi trataţi chiar dacă noi suntem supravegheaţi tot timpul de un asistent de grupă”, astfel că unii dintre studenţi recurg la anunţuri pentru a găsi pacienţi.
Darius Mihai Buliga a ajuns student la Medicină Dentară după ce a mers la stomatologi din cauza problemelor sale cu dantura. Apoi şi-a dorit să urmeze o carieră în stomatologie. Acum, la final de facultate, atât el, cât şi ceilalţi studenţii din anul VI ai Facultăţii de Medicină Dentară de la UMFT se simt pregătiţi să lucreze în cabinetele stomatologice.
,,La noi se face foarte multă practică pe pacienţi şi chiar consider că toţi studenţii, după ce termină, pot să realizeze anumite manopere fără nici cea mai mică frică”, a spus Darius Mihai Buliga.
Preşedintele TDSA susţine că există o mulţime de cabinete în care stomatologii care lucrează acolo sunt dispuşi să-i ajute şi să-i înveţe pe studenţi, însă în privinţa pacienţilor este mai complicat.
,,În primul rând apelezi la prieteni, ei dacă au încredere în tine, vin, şi pe urmă începi să cauţi în diferite părţi: cunoştinţe, vecini de bloc. Unii colegi apelează chiar şi la reţelele de socializare, dau anunţuri în diferite grupuri şi de acolo mai cooptează pacienţi pentru a lucra”, a afirmat Darius Mihai Buliga.
În străinătate nu este voie să se facă practică pe pacienţi, dar la noi încă este permis, astfel că studenţii români au un avantaj în acest sens.
,,Eu consider că noi ar trebui să beneficiem de acest avantaj. Când termini facultatea poţi direct să lucrezi într-un cabinet, fiind sigur pe tine, şi practic dacă tu ai învăţat pe parcursul facultăţii cum se fac anumite manopere şi le-ai făcut îţi intri în mână”, a spus studentul la Medicină Dentară, care face parte din generaţia ce a prins doi ani de pandemie de COVID-19 în care practica a fost destul de dificil de făcut.
,,A fost foarte dificil pe parcursul acestor ani de pandemie, iar după aceşti doi ani, a fost destul de greu să recuperăm practica,dar cred că până la urmă am trecut cu bine peste şi chiar am recuperat”, a subliniat Darius Mihai Buliga.